Baconschi zboara in Ucraina. Se va schimba ceva in ceea ce priveste drepturile minoritatii romane?

de | nov. 9, 2011 | România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, se afla in Ucraina, unde incearca dezghetarea relatiilor dintre Kiev si Bucuresti. Unele dintre cele mai mari probleme intre Romania si Ucraina sunt cele legate de drepturile minoritatii romane din aceasta tara, mai ales in conditiile in care Ucraina nu permite dubla cetatenie

ambasada-romaniei-kiev 654

Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, se afla in Ucraina, unde incearca dezghetarea relatiilor dintre Kiev si Bucuresti. Unele dintre cele mai mari probleme intre Romania si Ucraina sunt cele legate de drepturile minoritatii romane din aceasta tara, mai ales in conditiile in care Ucraina nu permite dubla cetatenie. La inceputul anului 2009, Kievul si Bucurestiul convenisera ca monitorizarea interguvernamentala privind respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina si Romania sa fie reluata in cursul acelui an, insa discutiile nu s-au concretizat. Lucrarile Comisiei mixte privind monitorizarea situatiei minoritatilor romana si ucraineana au fost intrerupte pe o perioada nelimitata. Comunitatea romanilor se concentreaza cu precadere in trei zone din Ucraina – in Transcarpatia, Cernauti si Odesa. Comunitatea romanofona reprezinta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, numarand circa 410.000 de persoane, intre care 151.000 de romani si 258.600 de „moldoveni”. Printre problemele cu care se confrunta minoritatea romana din Ucraina se numara accesul la invatamantul in limba materna, utilizarea oficiala a limbii romane  in administratie si in justitie, finantarea activitatilor asociatiilor minoritatii romane, media in limba romana, pastrarea identitatii religioase, reprezentarea la nivelul administratiei, lipsa reprezentarii parlamentare, retrocedarea proprietatilor care au apartinut comunitatii romanesti.

Intalniri la cel mai inalt nivel

Baconschi efectueaza, miercuri si joi, o vizita oficiala la Kiev, la invitatia omologului ucrainean, Konstantin Griscenko, potrivit unui comunicat al MAE. seful diplomatiei romane va fi primit de presedintele Victor Ianukovici, premierul Mikola Azarov si va avea convorbiri cu presedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin. Cu prilejul vizitei, ministrul roman de externe se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ucraina. Convorbirile vor aborda perspectivele cooperarii bilaterale si regionale, teme europene de interes comun, in special perspectiva europeana a Ucrainei, subiecte precum problematica de securitate, inclusiv cea energetica, precum si aspecte care tin de protectia minoritǎtilor nationale, precizeaza MAE. Vor fi semnate Acordul de cooperare intre Ministerul Justitiei al Romaniei si Ministerul Justitiei al Ucrainei si Protocolul de colaborare dintre MAE al Romaniei si MAE al Ucrainei in domeniul integrarii europene. Deplasarea ministrului de externe la Kiev, preconizata de mai multe luni, intervine in conditiile in care relatiile Ucrainei cu Uniunea Europeana traverseaza momente dificile, din cauza procesului intentat fostului premier Iulia Timosenko.Verdictul in cazul Timosenko a fost criticat de numeroase capitale occidentale, dar si de NATO. Ucraina a respins insa presiunile internationale si, mai mult, i-a deschis fostului premier un nou dosar penal. Luna trecuta, ministrul de externe Teodor Baconschi declara ca lucreaza la o vizita pe care urmeaza sa o faca in aceasta toamna la Kiev, apreciind ca Ucraina trebuie ajutata cu deschidere si solidaritate sa-si mentina apetitul fata de spatiul euroatlantic.

Acord de mic trafic la frontiera

La un moment dat, discutiile cu Ucraina in privinta incheierii unui acord de mic trafic la frontiera pareau cele mai avansate si cele doua state se apropiau de semnarea documentului, care a fost amanata insa, in urma aparitiei unor dificultati si neintelegeri de ultim moment. La ultima runda de negocieri, in ianuarie 2009, discutiile s-au impotmolit brusc, desi era asteptat anuntul privind finalizarea tratativelor si semnarea Acordului. Partea romana a cerut deschiderea unui consulat la Ujgorod si a unei agentii consulare la Solotvino, in timp ce ucrainenii solicitau deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. Bucurestiul a inaintat Kievului conditii suplimentare pentru incheierea Acordului de mic trafic la frontiera, iar agumentarea acestora a trezit indoiala partii ucrainene, a declarat, in iunie, ministrul de externe Konstantin Griscenko, intr-un interviu pentru presa romana in care sugera ca Ucraina doreste paritate in privinta deschiderii unor consulate. „Lucram acum la un pachet de sase-sapte acorduri care sa modernizeze cadrul juridic dintre noi si ucraineni, sa accelereze parcursul european al Ucrainei pe durata presedintiei poloneze. Mentinem acest tonus in sensul ca pregatesc o vizita de raspuns, ma voi duce la Kiev (…) si probabil ca pana atunci majoritatea documentelor aflate in negociere vor fi finalizate”, a mentionat ministrul Teodor Baconschi. Romania si Ucraina au avut in ultimii ani numeroase puncte de divergenta, in general legate de dispute teritoriale, proiectul canalului Bistroe sau situatia minoritatilor, totul culminand in 2009 cu un scandal de spionaj.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *