Baconschi: Scutul NATO va apara doar NATO, nu si Rusia

, , , , ,
 

antiracheta-rianTextul acordului încheiat de SUA cu România privind scutul antirachetă a fost explicat inclusiv la nivel tehnic şi tehnlogic părţii ruse, a declarat, joi, ministrul Teodor Baconschi, care a asigurat că s-a lucrat în deplină transparenţă cu Rusia. “Într-adevăr, în secolul XXI ne confruntăm cu ameninţări comune şi trebuie să găsim răspunsuri comune la aceste ameninţări, dar NATO va apăra NATO şi Rusia va apăra Rusia“, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat joi, alături de Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, la conferinţa cu tema “Missile Defence: Opportunities, Costs and Implications for Trans-Atlantic Security”, organizată de Institutul de Studii Populare (ISP) şi de Konrad Adenauer Stiftung. În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a arătat caracterul special al relaţiei româno-americane: „După prăbuşirea comunismului, datorată şi angajamentului american pentru democraţie în lume, ţara mea a fost un aliat statornic, de încredere şi devotat al Statelor Unite, atât bilateral cât şi în interiorul NATO.”

Importanta istorica

De asemenea, şeful diplomaţiei române a reiterat importanţa istorică, pentru relaţiile transatlantice, a semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România şi a exprimat speranţa că prevederile sale vor fi puse în aplicare în cât mai scurt timp. Ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat semnificaţia şi impactul sistemului de apărare antirachetă în contextul summit-ului NATO, din 2012, de la Chicago. „Ne manifestăm deschiderea de a ne coordona cu SUA şi alţi Aliaţi pentru obţinerea Capabilităţii Operaţionale Intermediare a sistemului antirachetă al NATO, ceea ce reprezintă unul dintre principalele rezultate concrete vizate de summit”, a arătat ministrul de Externe. „Securitatea este numai unul dintre aspectele Parteneriatului pentru secolul XXI dintre România şi Statele Unite. Securitatea este un scut sub care viaţa cetăţenilor se poate dezvolta, economia poate creşte, iar cultura poate înflori. Acesta este scopul nostru, datoria noastră, angajamentul nostru”, a conchis şeful diplomaţiei române.

Romania,actor esential

La rândul său, Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher a reiterat faptul că Acordul semnat la 13 septembrie va poziţiona România ca „actor esenţial în cadrul capacităţii NATO de apărare antirachetă, aflată în continuă evoluţie”. „Acest Acord demonstrează contribuţia activă a României la angajamentul central al NATO privind Articolul 5, în ceea ce priveşte securitatea colectivă. Vreau să subliniez că acesta este, cu adevărat, un efort al NATO, nu numai un efort bilateral dintre România şi SUA”, a declarat oficialul american. Totodată, subsecretarul Ellen Tauscher a evidenţiat faptul că relaţiile dintre cele două ţări nu se bazează numai pe cooperarea în domeniul securităţii. „Pe cât de important este acest Acord pentru securitatea noastră, pe atât de important este însă şi ca acesta să fie pus în contextul adecvat al relaţiei noastre cuprinzătoare. Acordul privind cooperarea antirachetă este încă un exemplu în ceea ce priveşte relaţiile îndelungate între ţările noastre, bazate pe cooperarea politică, militară, economică şi culturală”, a subliniat subsecretarul de stat american.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *