Baconschi: Romania sprijina neconditionat aderarea Serbiei la UE

, , , ,
 

kosovo1Ministrul Teodor Baconschi a declarat la Bruxelles după reuniunea miniştrilor europeni de externe că România nu se numără printre ţările care condiţionează acordarea acestui statut de progrese în dialogul Belgrad-Pristina, dialog care vizează populaţia sârbă din nordul Kosovo şi cooperarea la frontiera între Serbia şi Kosovo. Răspunzând unei întrebări pentru Radio România, ministrul Teodor Baconschi a prezentat argumentele României. Teodor Baconschi a spus că ia în considerare faptul că Serbia „are vocaţie de stat membru UE, pentru că a făcut reforme, pentru că are o elită politică proeuropeană care trebuie gratificată şi care în acelaşi timp are nevoie să convingă opinia publică internă că în acest dialog fiecare oferă ceva”.
Mai mult, ministrul de externe a adăugat că în Serbia au avut loc „transformări instituţionale, legislative şi de mentalitate politică, şi Uniunea Europeană”. De asemenea, Teodor Baconschi a precizat că există şi o „perspectiva certă, în funcţie de mersul negocierilor, de apartenenţă a Serbiei la UE”. Luni au avut loc ciocniri violente între sârbi şi forţele NATO, soldate cu zeci de răniţi de ambele părţi.
Incidentele au avut loc după eliminarea baricadelor care au fost ridicate în replică la încercarea administraţiei de la Pristina de a prelua controlul asupra a două puncte de trecere la graniţa cu Serbia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *