Baconschi pune pe seama alegerilor declaratiile belicoase ale lui Medvedev

, , ,
 

medvedevMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că s-a luat notă de declaraţiile de marţi ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev, de la inaugurarea noii staţii radar de la Kaliningrad. Acesta a invocat pregătirea Federaţiei Ruse de a da un răspuns adecvat ameninţării din partea sistemului de apărare antirachetă al SUA care urmează să fie implementat în anii următori în Europa de Est. Potrivit oficialului român, alegerile democratice programate anul viitor în Rusia sunt o explicaţie pentru „creşterea temperaturii declaraţiilor oficiale” ale liderului rus pe tema apărării antirachetă. „Am luat notă de declaraţiile domnului Medvedev. Noi, ca stat membru NATO, rămânem pe poziţia exprimată recent de secretarul general al Alianţei, domnul Rasmussen, rămânem pe deciziile adoptate la Lisabona privind cooperarea NATO-Rusia în cooperarea antirachetă, decizii cu o bază politică bună, responsabilă. Sper că Rusia va răspunde ofertei NATO de a dezvolta un parteneriat strategic pentru secolul XXI”, a afirmat şeful diplomaţiei române într-un interviu acordat miercuri RFI.
De asemenea, ministrul Baconschi a arătat că nu vede „logica de fond, şi cu atât mai puţin geopolitică, a unei noi fracturi între Rusia şi lumea euro-atlantică”. El a spus că atât NATO, cât şi Federaţia Rusă au „interesul comun de a colabora atât civilizaţional, economic şi energetic, cât şi strategic”.
Darea în exploatare a staţiei radar din Kaliningrad este un semnal că Rusia este pregătită să dea un răspuns adecvat la ameninţarea din partea sistemului de apărare antirachetă al SUA, a declarat, marţi, preşedintele rus Dmitri Medvedev, care a participat personal la ceremonia integrării acestui radar în sistemul rusesc de prevenire a atacurilor cu rachete.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, cu ocazia vizitei efectuate la Bucureşti în octombrie, că speră ca Alianţa să ajungă la un acord cu Federaţia Rusă în privinţa scutului antirachetă cu ocazia Summit-ului Alianţei de la Chicago, în mai 2012. „Am invitat Rusia să coopereze, am făcut acest lucru la Summitul de la Lisabona, de anul trecut, şi de atunci am lucrat pentru a face progrese, sper că vom ajunge la un acord în mai, anul viitor, când va avea loc summitul NATO la Chicago”, a spus Rasmussen.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *