Baconschi pledeaza pentru respectarea drepturilor romanilor din Ucraina

, , , , , ,
 
Baconschi in Ucraina 543

Delegatia MAE roman in vizita la Kiev (sursa foto:FaceBook)

Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, declara intr-un interviu acordat cotidianului ucrainean „Ziua” ca romanii din Ucraina pot reprezenta o punte de legatura intre cele doua tari, precizand ca Ucraina trebuie sa ofere drepturi romanilor de pe teritoriul sau pe baza de reciprocitate, asa cum Bucurestii ofera aceste drepturi minoritatii ucrainene din Romania. „Membrii acestei comunitati trebuie sa isi manifeste in viata de zi cu zi loialitatea totala fata de Ucraina, ca stat independent. Cu toate acestea, ne-am dori sa vedem ca Ucraina se apropie de standardele europene, de cadrul legal si de recomandarile Consiliului Europei, protejand dreptul minoritatii romane de a-si pastra identitatea, limba si traditiile, asa cum se intampla cu minoritatea ucraineana din Romania. Prin urmare, situatia minoritatii romane din Ucraina si a minoritatii ucrainene din Romania reprezinta un element foarte important al dialogului nostru. in prezent, suntem nerabdatori sa reluam sesiunile de lucru ale Comisiei interguvernamentale care se ocupa de problemele minoritatilor. Am oferit minoritatii ucrainene din Romania dreptul de a fi reprezentata in mod automat in Parlament. Activitatile lor sunt finantate din bugetul public si exista scoli ucrainene. Putem imbunatati unele aspecte punctual, insa exista foarte multa bunavointa si deschidere. inca o data, ar trebui sa vedem cele doua comunitati ca pe o punte de legatura intre tarile noastre”, precizeaza Baconschi in interviul mai sus citat.

Conflict anacronic

Intrebat care este pozitia Romaniei privind modalitatea de solutionare a dosarului transnistrean, Baconschi a explicat ca Romania doreste ca Republica Moldova sa se apropie mai mult de UE si, in acest sens, pledeaza cauza europeana a Republicii Moldova la Bruxelles si in toate celelalte capitale ale statelor membre. „In ceea ce priveste conflictul transnistrean am dori sa vedem rezultate concrete in urma reluarii negocierilor in format 5+2. Acesta este formatul corect si avem nevoie si de garantii privind integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova. Este un conflict inghetat, o relicva a Razboiului Rece, o durere de cap pentru intreaga regiune si un anacronism. Avem nevoie, deci, sa mergem mai departe, iar noi incurajam nu doar discutiile in format 5+2, ci si un un dialog direct intre Chisinau si Tiraspol”, a precizat oficialul roman.

Relatii bilaterale, runda petrol si gaze

În legătură cu o posibilă exploatare comună a petrolului şi gazelor naturale în zonele anterior disputate, dar a căror situaţie a fost reglementată printr-o decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie în anul 2009, Baconschi a explicat că România, în calitate de membru fondator al OCEMN (Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră), susţine ferm cooperarea dintre toate ţările riverane la Marea Neagră. “Credem, de asemenea, că am putea explora în comun posibilităţile de cooperare în acest sector al energiei. Securitatea energetică este un sport de echipă”, a remarcat Baconschi, citat de Agerpres.  “România face parte din UE şi NATO şi este vecin direct al Ucrainei. Avem, prin urmare, de realizat o mulţime de proiecte pe termen lung, scurt şi mediu. Avem nevoie de dialog politic, de consultări politice pe probleme europene şi de proiecte economice transfrontaliere. Avem nevoie ca societăţile noastre să se deschidă una faţă de alta, să stimulăm contactele interumane, investiţiile şi interconectivitatea reţelelor energetice. De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare să utilizăm fondurile europene pentru proiecte trilaterale între România, Ucraina şi Republica Moldova”, a explicat oficialul român. “Avem instrumentele necesare pentru a rezolva orice dificultate în relaţiile bilaterale. Trebuie să dăm dovadă de mai multă ambiţie şi creativitate, pentru a putea angrena cele două ţări într-un nou capitol al istoriei. Nu putem schimba geografia, nu putem schimba trecutul, însă putem modela împreună un viitor comun în această regiune”, a subliniat oficialul român.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *