Baconschi cere OSCE-ului o atentie sporita la incalcarea drepturilor romanilor din jurul granitelor

, , , , , ,
 

Baconsci OSCE Knut VollebaekIntrevedere a sefului diplomatiei romane, Teodor Baconschi, cu Inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE, Knut Vollebaek

Problemele comunitatii de aproximativ cinci milioane de romani care traiesc in jurul granitelor tarii au ajuns si la urechile Inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE, Knut Vollebaek. Mesajul i-a fost transmis acestuia de seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, care a declarat ca Romania si-ar dori ca minoritatile romanesti din statele vecine sa se bucure de acelasi tratament la standarde europene pe care tara noastra il ofera celor 20 de minoritati recunoscute, stipendiate din bugetul de stat si reprezentate in Parlamentul Romaniei.  “Acordam un sprijin substantial minoritatilor nationale, asigurand un nivel inalt de protectie a drepturilor acestora. Ar fi de dorit ca exemplul nostru sa fie preluat de o serie de state din regiune, in interesul racordarii solide la normele si practicile europene actuale”, a declarat seful diplomatiei romane la intalnirea cu Knut Vollebaek, inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE, aflat, luni si marti, in vizita in Romania.

Dialog cu Ucraina

In particular, partile au apreciat necesara reluarea activitatii Comisiei mixte romano – ucrainene pe problemele minoritatilor, mecanismul bilateral specializat in materie, informeaza un comunicat al MAE. A fost abordata si problematica romanilor din Serbia, ministrul Baconschi accentuand importanta respectarii nediferentiate a drepturilor acestora si a asigurarii accesului la serviciul religios in limba materna. Discutiile dintre Baconschi si Vollebaek s-au concentrat asupra respectarii drepturilor persoanelor apartinand comunitatilor romanesti din statele vecine Romaniei, partea romana subliniind necesitatea ca acestea sa se bucure de tratament la standarde europene, cel putin egal cu cel oferit minoritatilor nationale in Romania.

Sprijin pentru Republica Moldova

Baconschi si comisarul OSCE au discutat si despre rezultatele Summitului OSCE de la Astana (1 – 2 decembrie 2010) si despre contextul actual cu privire la Republica Moldova/OSCE. Partea romana a reafirmat angajamentul Romaniei de a sprijini eforturile autoritatilor de la Chisinau pe calea integrarii europene si consolidarii statului de drept, democratiei, reformelor si a relatiei cu partenerii europeni si euroatlantici. Cei doi interlocutori au acordat o atentie aparte problematicii roma, in contextul european actual. A fost evidentiat faptul ca proiectele si programele de incluziune sociala, indeosebi din domeniul educatiei, produc rezultate concrete pe termene mediu si lung, mai anunta comunicatul MAE.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.