Baconschi a inaugurat la Chisinau Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu”

de | sept. 29, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, miercuri, la Chisinau, ca atata timp cat in Republica Moldova este democratie, atunci si proiectul Romaniei in ceea ce priveste tara vecina este unul pe termen lung. Ministrul Afacerilor Externe, efectueaza, in perioada 29-30 septembrie 2010, o vizita in Republica Moldova.

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, miercuri, la Chisinau, ca atata timp cat in Republica Moldova este democratie, atunci si proiectul Romaniei in ceea ce priveste tara vecina este unul pe termen lung. Ministrul Afacerilor Externe, efectueaza, in perioada 29-30 septembrie 2010, o vizita in Republica Moldova. Vizita include intrevederi cu presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat si cu ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca.
Teodor Baconschi a participat, totodata, la inaugurarea Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” din Chisinau, alaturi de presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici. Noul Institut Cultural va contribui la consolidarea spatiului cultural comun, regasirea valorilor si traditiilor comune si protejarea si promovarea limbii romane. Deschiderea Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau face parte din politica de extindere a retelei institutelor culturale romanesti din strainatate. Infiintarea Institutului Cultural la Chisinau a constituit o prioritate a politicii externe romanesti, inscriindu-se in demersurile MAE si ICR vizand pastrarea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor Romaniei. Domnul Petre Guran a fost numit directorul Institutului Cultural Roman “Mihai Eminescu”.

Relatii strategice

De asemenea, seful diplomatiei romane va lua parte joi, 30 septembrie 2010, la cea de-a treia reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova. Aceasta initiativa a Romaniei, la care s-a raliat si Franta, ofera o platforma foarte utila pentru promovarea vocatiei europene a statului vecin.
Grupul pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova este o initiativa a Romaniei, la care s-a raliat si Franta, lansata la 25 ianuarie 2010, si are ca obiectiv principal sprijinirea noului proces democratic de la Chisinau, o coordonare si un dialog real si consistent intre Grup si autoritatile Republicii Moldova si, pe de alta parte, o informare constanta intre membrii sai. Se doreste a fi un cadru eficient pentru reunirea eforturilor statelor membre UE interesate de promovarea democratizarii si apropierii Republicii Moldova de standardele si valorile europene. Grupul este o structura informala, deschisa tuturor statelor membre UE, care si-a confirmat utilitatea in ceea ce priveste sprijinirea eforturilor de democratizare, reforma si apropiere de standardele si valorile europene ale statului vecin. Reuniunea de la Chisinau din 30 septembrie este cea de-a treia, precedentele fiind organizate la 25 ianuarie 2010, la Bruxelles si 14 iunie 2010, la Luxemburg.

Sprijin romanesc

„Daca in Republica Moldova este democratie, atunci si proiectul nostru este pe termen lung. Asta inseamna ca respectam dreptul cetatenilor Republicii Moldova de a-si alege propriul destin. Credem in discernamantul cetatenilor din Republica Moldova, nu-i credem rupti de realitate, le respectam optiunea, oricare ar fi ea si ne dorim, asa cum poti sa-ti doresti binele unui frate, ca democratia sa functioneze cu adevarat in R.Moldova”, a declarat seful diplomatiei romane, citat de Agerpres, cu prilejul unei declaratii de presa comune cu omologul sau Iurie Leanca. Afirmatiile ministrului Baconschi au fost facute drept raspuns la intrebarea daca Romania are un proiect pe termen lung pentru R. Moldova, indiferent de fortele politice care ar veni la putere, in perspectiva alegerilor.
„Democratia apare in momentul in care electoratul unei tari este in mod corect chemat la urne, intelege ce vrea cu propriul lui viitor, are de ales si poate sa o faca in mod liber. Acestea sunt conditiile preliminare pentru orice democratie, din orice lume. Noi ne dorim democratie in Republica Moldova pentru ca suntem convinsi ca ea extinde baza de libertate, diversifica oportunitatile de dezvoltare economica, stabilizeaza viata politica si da vietii de zi cu zi a fiecarui cetatean un sens comunitar. Aceasta este abordarea pe care o avem fata de Republica Moldova pe termen lung”, a conchis Teodor Baconschi.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri