Azerbaidjan. Opozitia pregateste un candidat unic impotriva lui Aliev

, , ,
 

Opoziţia din Azerbaidjan încearcă din nou să se grupeze înainte de alegerile prezidenţiale, astfel,  liderii de opoziţie îşi declară intenţia de a ajunge la un acord şi de a opune preşedintelui în exerciţiu Ilham Aliev, căruia partidul aflat la putere i-a propus să candideze pentru un nou mandat, un candidat unic.
La Baku au început dezbateri furtunoase pe marginea alegerilor prezidenţiale din 2013. Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta încearcă să aducă la un numitor comun prognozele presei şi declaraţiile politicienilor şi experţilor, trăgând concluzia că societăţii azere nu i se propune deocamdată nimic nou: teme de discuţii au devenit vechile deja dispute despre un candidat unic al opoziţiei, despre necesitatea de a iniţia schimbări în actele normative privind comisiile electorale centrală şi regională sau despre poziţia Occidentului pe marginea acestui subiect.
O temă separată constituie căutarea de fisuri în strategia partidului aflat la guvernare, care a anunţat deja că îl va înainta drept candidat pe actualul şef al statului Ilham Aliev. Ca o contrapondere a deciziei partidului puterii, în rândurile opoziţiei a început deja să se vorbească despre necesitatea înfiinţării unei mişcări politice electorale, care să reunească electoratul protestatar în jurul unui singur candidat. Cu toate acestea, ideea stârneşte scepticism. În opinia preşedintelui Partidului Social-Democrat, Araza Alizade, oricât de mult ar strânge rândurile partidele de opoziţie, rezultate nu vor fi. “Opoziţia nu este în stare să se reunească, deoarece ambiţiile personale ale membrilor săi nu vor permite acest lucru”, subliniază Alizade, amintind de o încercare mai veche a opoziţiei de a se reuni, în 1998, care a eşuat atunci când s-a încercat înaintarea unui candidat unic.
O părere asemănătoare are şi deputatul Fazil Mustafa. Acesta consideră că toţi liderii partidelor care s-au format din vechiul “Front Popular al Azerbaidjanului” se folosesc de metode autoritare. “Opoziţia, care s-a îndepărtat de idealurile politice şi democratice nu este în stare să realizeze reforme”, subliniază Mustafa. Aceste afirmaţii nu sunt lipsite de temei, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Pe fondul apelurilor ca opoziţia să înainteze un singur candidat în alegeri, mai multe persoane pretind la acest statut. Primii care au vorbit despre aceasta au fost preşedintele partidului “Frontul Popular al Azerbaidjanului” Ali Kerimli şi liderul partidului “Musavat” Isa Gambar. În pofida faptului că din rândurile opoziţiei s-au făcut auzite apeluri ca declaraţiile celor doi lideri să nu fie considerate o manifestare de divergenţe în cadrul opoziţiei, majoritatea jurnaliştilor le-au interpretat tocmai în acest mod.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *