Axa Ucraina-Lituania, front comun la Interpol

, , , ,
 
Interpol, camp de batalie politica

Interpol, camp de batalie politica

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce, preluată de mass-media. Potrivit lui Avakov, dacă argumentele Ucrainei, ale apărătorii drepturilor omului și liderilor altor țări cu privire la imposibilitatea alegerii unui reprezentant al Federației Ruse în această poziție nu sunt auzite, Ucraina va lua în considerare posibilitatea suspendării participarii la Interpol.
„Posibila presedinție rusă a Interpol este absurdă și contrară spiritului și scopurilor organizației. Ucraina va lua în considerare suspendarea statutului de membru al Interpol, în cazul alegerii reprezentantului Rusiei la conducerea organizatiei”, a subliniat Arsen Avakov.

Adunare strategică

Cea de-a 87-a Adunare Generală a Organizației Internaționale a Poliției Criminale – Interpol va avea loc în perioada 18 – 21 noiembrie la Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU), la eveniment participând și reprezentanți ai Poliției din R. Moldova. În ultima zi a Adunării Generale vor avea loc alegerile președintelui Interpol pentru perioada de doi ani și a noilor membri ai Comitetului Executiv al acestei organizații.
Anterior, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei a declarat că perspectiva ca agresorul să conducă Interpolul este o „amenințare hibridă pentru întreaga lume”. „Știm cu toții cum Federația Rusă abuzează de Interpol în lupta cu opozantii și hărțuirea adversarilor săi politici. Nu pot să admit că putem reveni la istoria tragică din anii 1938-1945, când Heindrich și Kaltenbrunner au condus organizația polițienească internațională, iar sediul central după anschluss-ul Austriei a fost mutat de la Viena la Berlin. Perspectiva ca agresorul rus să preia conducerea Interpolului este o amenințare hibridă pentru întreaga lume”, a spus Avakov.

Bomba lituaniană

După Ucraina, și Lituania a anunțat același lucru. „Dacă Alexander Prokopciuk este ales șef al Interpolului, atunci Lituania, împreună cu alte țări democratice, va trebui să ia imediat în considerare posibilitatea de a părăsi organizația”, se spune într-o rezoluție adoptată astăzi de Parlamentul acestei țări.
Mai devreme, deputatul Parlamentului European, Rebecca Harms, a cerut țărilor UE să părăsească Interpolul, dacă la conducerea organizației va fi numit generalul rus Alexander Prokopciuk.
Din 2016, Prokopciuk este vicepreședintele Interpol, iar din 2011 – șeful Biroului Național Central al Interpol din cadrul Ministerului de Interne al Rusiei (pana atunci a fost ofiter superior în SVR – Serviciul de Informatii Externe al Rusiei). Conform mass-media, alegerea sa ca președinte al organizației, la 21 noiembrie, la Adunarea Generala de la Dubai, este aproape garantată.

Notificări roși

Alegerea lui Prokopciuk este controversată pe fondul criticilor puternice la adresa Kremlinului că face abuz de puterea Interpol pentru a-și persecuta oponenții politici.
De-a lungul anilor, de la unitatea condusa de Prokopciuk în Ministerul rus de Interne, Interpol a primit mai multe ”notificări roșii” – de fapt, mandate internaționale de arestare – în legătură cu persoane pe care autoritățile ruse le urmăreau din motive politice.
Prokopciuk este o problemă pentru că este persoana din cadrul Ministerului de Interne al Rusiei, care a fost responsabilă pentru fabricarea acestor „notificări roșii”, a declarat David Clark, fost consilier special al Ministerului britanic de Externe. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *