Axa SUA-UE impune noi sancțiuni Minsk-ului

, ,
 

 

SUA impune sancțiuni Republicii Belarus

SUA impune sancțiuni Republicii Belarus

Casa Albă impune noi sancțiuni Republicii Belarus, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către autoritățile de la Minsk. SUA s-a alăturat astfel UE, Marii Britanii şi Canadei.

Conform unei declaraţii a Departamentului american al Trezoreriei, 16 persoane şi cinci entităţi au fost incluse pe lista de sancţiuni ca răspuns faţă de acţiunile guvernului de la Minsk. Acestea sunt acuzate de ”escaladare a violenţei şi represiunii, inclusiv nechibzuita deturnare forţată a unui zbor comercial Ryanair şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici”.

Pretext britanic

În acelaşi timp, Londra a anunţat că ”Marea Britanie, în paralel cu SUA, Canada şi UE a impus sancţiuni împotriva a şapte persoane şi unei entităţi din cadrul regimului belarus, ca răspuns faţă de arestarea jurnalistului Roman Protasevici şi a (prietenei sale) Sofia Sapega, în urma deturnării ilegale a zborului Ryanair din 21 mai”.

La rândul lor, miniştrii de externe din statele UE au decis în unanimitate o nouă serie de sancţiuni împotriva Belarusului. Au fost astfel adăugate 78 de nume, inclusiv miniştri și membri ai familiei Lukaşenko, precum şi 8 entităţi pe lista celor sancţionaţi.

Vor fi interzise în UE importul de potasiu şi produse petroliere din Belarus, plus sancţiuni ce vizează sectorul financiar şi alte măsuri cu caracter economic.

Sancţiunile împotriva unor oficiali belaruşi sau persoane din anturajul preşedintelui Lukaşenko constau în interdicţii de călătorie şi îngheţarea eventualelor active ale acestora în ţările care adoptă aceste măsuri.

Federația Rusă și China rămân printre cei mai importanți ai actualelor autorități de la Minsk. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *