Axa Rusia-Belarus, cimentata de Putin

, , ,
 

Liderul rus Vladimir Putin a descalecat la Minsk

Federatia Rusa şi Republica Belarus îşi vor apăra interesele comune pe plan internaţional şi vor lupta împreună împotriva sancţiunilor şi restricţiilor impuse de restul lumii, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, in timpul primei vizite oficiale din noul sau mandat prezidential. Vladimir Putin a fost întâlnit cu mult fast în capitala Belaruslui, Minsk, care potrivit presei ruse, a fost îmbrăcată la propriu în culorile drapelului rus. La aeroport, liderul de la Moscova a fost întâmpinat de garda de onoare şi de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko. Cei doi preşedinţi s-au întrecut în laude reciproce.
“Din punctul de vedere al cooperării economice, am făcut foarte multe, fapt ce influenţează pozitiv nu doar economia Belarusului, ci şi a Rusiei. Şi asta deoarece există un nivel mare de cooperare. Desigur şi dialogul politic dintre cele două ţări rămâne la un nivel înalt”, a declarat Putin.

Imprumut strategic

Liderul rus a mai precizat că grupul economic regional al fostelor republici sovietice, EURASEC, a deblocat cea de-a treia tranşă de împrumut pentru Belarus. La rândul său, Aleksandr Lukaşenko a declarat că Belarus va fi întotdeauna cel mai apropiat şi de încredere aliat al Rusiei. “Vladimir Vladimirovici, vă sunt recunoscător pentru această vizită, care este mai importantă decât orice acord economic între Belarus şi Rusia”, a menţionat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.
Cei doi lideri au convenit că Rusia va construi pe teritoriul Belarusului o nouă centrală atomică, proiect care va costa 10 miliarde de euro.
Vizita liderului rus vine pe fondul izolarii internationale tot mai profunde a regimului Lukasenko si a apropierii alegerilor parlamentare din Republica Belarus, programate pentru sfârsitul acestui an.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *