Constructia mult-amanata a unui oleoduct care sa ocoleasca congestionata Stramtoare Bosfor s-a aflat in centrul discutiilor dintre prim-ministrul rus Vladimir Putin si omologul sau grec, George Papandreou, aflat in vizita, relateaza cotidianul regional Southeast European Times, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Premierul grec George Papandreou si omologul sau rus, Vladimir Putin, si-au exprimat sprijinul ferm pentru oleoductul mult-asteptat, aflat in faza de proiect inca de la inceputul anilor 1990, au subliniat surse diplomatice oficiale de la Atena. Papandreou, care are si functia de ministru de externe al Greciei, a declarat reporterilor dupa intalnirea sa cu Putin ca Rusia si Grecia doresc sa construiasca rapid aceasta conducta. Pentru a reusi, cele doua tari au nevoie de cooperarea deplina a Bulgaria, unde autoritatile locale si-au exprimat temeri privitoare la protectia mediului legate de acest proiect.
Conducta urmeaza sa plece din orasul bulgar Burgas de la Marea Neagra, catre orasul Alexandroupolis din nord-estul Marii Egee, ocolind Stramtoarea Bosfor. Surse din ministerul grec de externe au pus intarzierile recente pe seama „tergiversarilor” noului guvern de la Sofia.
Opozitie ecologica
Oficialitatile locale, ONG-urile si grupurile de protectia mediului din Alexandroupolis si-au exprimat ingrijorarea fata de efectele ecologice negative, in special in ceea ce priveste riscurile scurgerilor maritime. Orasul Alexandroupolis este situat chiar in vestul deltei fluviului Maritsa-Evros, o regiune intinsa de terenuri mlastinoase protejata prin Tratatul international de la Ramsar din 1971. Recent, autoritatile municipalitatii si prefecturii din Alexandroupolis au semnat un contract cu Universitatea Democritus din localitate cu privire la constituirea unui comitet care sa monitorizeze valabilitatea studiilor de mediu si stiintifice legate de constructia si exploatarea oleoductului.
Papandreou a afirmat ca preocuparile legate de protectia mediului au fost un obiectiv prioritar atat pentru Grecia, cat si pentru Rusia. Premierul grec a mai declarat mass-media ca toate procedurile necesare pentru inceperea constructiei, inclusiv rapoartele privitoare la impactul asupra mediului, trebuie finalizate in urmatoarele sase luni.
Ambitii petroliere
Proiectul oleoductului se bazeaza pe acordul trilateral semnat in martie 2007 la Atena de Putin, de prim-ministrul grec de atunci, Costas Karamanlis, si de fostul prim-ministru bulgar Sergei Stanisev, la data respectiva fiind prevazute aproximativ 700 de milioane de euro pentru finantarea constructiei. Conducta va avea o lungime de aproximativ 280 km si o capacitate de transport de 35 milioane de tone de titei pe an, cu optiunea altor 50 milioane de tone in viitor. Conform acordului din 2007, Rusia va detine 51% din compania infiintata pentru acest proiect, in timp ce Grecia si Bulgaria vor detine cate 24,5%. Oleoductul va pompa in principal titei din Rusia si din Bazinul Caspic din Kazahstan – adus cu navele petroliere din Novorossiisk – intre Burgas si Alexandroupolis.
Totodata, premierul Papandreou a subliniat ca Grecia si Rusia sunt pe cale sa incheie un contract prin care o firma din Atena va fi desemnata pentru a coordona constructia tronsonului grec al gazoductului South Stream. Reamintim ca South Stream este un proiect energetic de anvergura, sustinut financiar si politic de Federatia Rusa, si care ocoleste Ucraina.
Cartea turca
La randul sau, Turcia, un alt partener in proiectul South Stream, si-a suspendat participarea in favoarea unei conducte alternative care pleaca din localitatea Samsun de pe coasta turca a Marii Negre catre terminalul petrolier din Ceyhan, aflat in partea de sud a tarii. Reamintim ca in acelasi port se termina si vestita conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.
Conform mass-media de specialitate, South Stream, Nabucco si conducta Samsun-Ceyhan concureaza pentru acelasi titei din Federatia Rusa, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, care este suficient pentru a rentabiliza din punct de vedere economic doar pentru una dintre conducte. Desi Rusia si Turcia au convenit sa-si intensifice eforturile pentru constructia conductei Samsun-Ceyhan la intalnirea dintre Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan de luna trecuta, o serie de analisti rusi, citati de mass-media locala, au declarat ca Moscova prefera ruta balcanica.
0 Comentarii