Axa Georgia-Ungaria învolburează politic Marea Neagră

de | sept. 8, 2023 | Știri | 0 comentarii

Decizia Uniunii Europene de a nu acorda Georgiei statutul de candidată la aderare ”este incorectă”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit căruia este în joc credibilitatea blocului comunitar dacă ţara din Caucaz nu primeşte acest statut până la finalul anului 2023. Georgia ar fi trebuit să primească statutul de candidat la aderarea […]
Foto: Facebook

Decizia Uniunii Europene de a nu acorda Georgiei statutul de candidată la aderare ”este incorectă”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit căruia este în joc credibilitatea blocului comunitar dacă ţara din Caucaz nu primeşte acest statut până la finalul anului 2023.

Georgia ar fi trebuit să primească statutul de candidat la aderarea la UE anul trecut, aşa cum s-a întâmplat cu Ucraina şi Republica Moldova, a declarat Szijjarto în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său georgian Ilia Darciaşvili, la Budapesta, adăugând că a fost vorba despre o decizie politică.

Interese energetice

Şeful diplomaţiei ungare a evidenţiat rolul important al Georgiei în privinţa securităţii energetice şi protecţiei mediului şi a subliniat că acordul semnat de Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria la finalul anului trecut va duce la realizarea celui mai lung cablu electric submarin din lume.

Studiul de fezabilitate al acestui proiect va fi pregătit până în primăvara anului viitor. O reuniune a comitetului interministerial pentru acest proiect se va desfăşura în noiembrie la Budapesta.

Cei doi miniştri de externe au discutat şi despre războiul din Ucraina. Referitor la acest subiect, Szijjarto a spus că el şi omologul său georgian au căzut de acord că ”războiul trebuie să se încheie prin negocieri şi că trebuie depuse eforturi pentru izolarea conflictului şi nu pentru extinderea lui la nivel global”.

”În politica internaţională cei care pledează deschis pentru pace sunt supuşi unei presiuni foarte serioase”, a afirmat Peter Szijjarto, referindu-se la recenta expulzare a ambasadorului Georgiei de la Kiev.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *