Axa Budapesta-Bratislava, pregătiri pentru războiul gazului dintre Ucraina și Federația Rusă

, , ,
 
Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Ungaria şi Slovacia se pregătesc, împreună, pentru eventualitatea în care, în lipsa unui contract de transport de gaze naturale ruso-ucrainean, nu va mai exista furnizare dinspre Ucraina, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, după ce a discutat la Beijing despre situaţia alimentării cu gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2020, cu ministrul slovac al economiei, Peter Ziga, transmite hirado.hu, citat de mass-media internațională.

Szijjártó a afirmat că între Ucraina şi Rusia deocamdată nu există un contract de tranzit pentru transportul de gaze naturale, valabil şi din 1 ianuarie 2020, astfel că poate uşor apărea situaţia că prin Ucraina nu vor ajunge gaze nici în Ungaria, nici în Slovacia, „trebuie să ne pregătim în acest sens”.

Soluția TurkStream

Oficialul ungar a spus că au căzut de acord cu Peter Ziga să întreprindă pregătiri comune. Unul din posibilele scenarii amintite a fost finalizarea prelungirii, prin Serbia şi Bulgaria, a conductei TurkStream, iar astfel se naşte o sursă de aprovizionare din sud, care, pe lângă aprovizionarea Ungariei, prin interconectoarele ungaro-slovace ar face posibilă transportarea, mai departe, spre Slovacia. „Acum se adeverește cât de bună a fost, din perspectiva siguranţei naţionale, decizia de a construi interconectoarele care să lege conductele ungaro-slovace”, a amintit Szijjártó.

Oferta Gazprom

Ministrul maghiar a mai spus în septembrie 2019 va fi creat un grup de lucru cu toate firmele de furnizare, transport şi distribuţie de gaze naturale din Ungaria şi Slovacia, al cărui scop este elaborarea unui plan de acţiune care să garanteze alimentarea cu gaze naturale a celor două ţări, chiar şi în eventualitatea celor mai sumbre scenarii.

Înaltul oficial a reamintit, totodată, că Ungaria deja are acordul CEO-ului Gazprom, Alexei Miller, ca Ungaria să poată cumpăra încă din acest an o parte a necesarului de gaze naturale pentru 2020, care ar fi trebuit transportat prin Ucraina, şi să o stocheze. Acesta este însă doar o soluţie pentru anul viitor a mai remarcat oficialul ungar, citat mass-media. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *