Axa Berlin-Moscova, zguduita de un nou scandal de spionaj

, , , , , ,
 
Relatia strategica Putin-Merkel, amenintata de un nou scandal de spionaj

Relatia strategica Putin-Merkel, amenintata de un nou scandal de spionaj

Ministerul rus de Externe a confirmat, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, expulzarea unui diplomat german de la Moscova, ca răspuns la “acţiuni ostile” ale Berlinului. “Departamentul de Informaţii al Ministerului rus de Externe a confirmat expulzarea unui angajat al ambasadei Germaniei la Moscova, ca răspuns la acţiuni ostile ale autorităţilor germane la adresa unui angajat al unei instituţii ruse din Germania”, a precizat sursa citata. Totodata, sambata, un oficial din Ministerul german de Externe a anunţat că o colaboratoare a ambasadei Germaniei la Moscova a fost expulzată la solicitarea autorităţilor ruse.
Mass-media germana considera ca decizia Rusiei intervine după ce autorităţile de la Berlin au expulzat un diplomat rus de la Consulatul general din Bonn, din vestul Germaniei, banuit de spionaj, pe fondul celei mai grave crize politice din ultimele decenii, declansata de divergentele celor doua parti pe marginea conflictului militar din Ucraina.

Precedent polonez

Autorităţile ruseşti au mai anunţat si expulzarea pentru spionaj a unor diplomaţi polonezi, ca represalii faţă de expulzarea unor diplomaţi ruşi de către Varşovia. “Mai mulţi diplomaţi polonezi au părăsit deja teritoriul ţării noastre, din cauza unor activităţi incompatibile cu statul lor”, o expresie folosită în general pentru a desemna activităţi de spionaj, în jargonul diplomatic, a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat, neprevizand nici data şi nici numărul oficialilor expulzaţi.
Ministerul a adăugat că a adoptat această măsură ca răspuns faţă de expulzarea recentă a unor diplomaţi ruşi din Polonia. “Din nefericire, autorităţile poloneze au adoptat această măsură neamicală şi nefondată. Ca urmare, partea rusă a adoptat măsuri de retorsiune adecvate”, se arată în comunicat.
Presa rusă a anunţat la jumătatea lunii octombrie, iar apoi la jumătatea lunii noiembrie, expulzarea unor diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj.

Spion militar

Un angajat al ambasadei ruse la Varşovia a fost expulzat din Polonia, în legătură cu scandalul de spionaj declanşat în octombrie odată cu arestarea a doi cetăţeni polonezi suspectaţi că spionau pentru Rusia, relata recent Radio Polonia, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Diplomatul rus se afla sub supraveghere, a declarat si purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, citat de cotidianul Rzeczpospolita. Sub acoperirea diplomatică, cetăţeanul rus spiona, de fapt, pentru Serviciul Militar rus de Informaţii (GRU), a mai declarat sursa citata.
Reamintim ca ofiţerul polonez a fost arestat luna trecută, împreună cu un civil, un jurist cu dublă cetăţenie poloneză şi rusă, fiind suspectaţi de spionaj. Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, contactele angajatului ambasadei Rusiei “au fost verificate cu atenţie, iar unul dintre acestea s-a dovedit a fi ofiţerul Zbigniew J.”. Cel mai probabil, ofiţerul polonez a intrat în legătură cu diplomatul rus la ceremoniile organizate în Polonia în memoria soldaţilor ruşi.
Ofiţerul polonez era adjunct al directorului departamentului pentru educaţie şi promovare din Ministerul Apărării de la Varşovia. Ulterior, un tribunal militar a decis arestarea preventivă a suspectului, pentru trei luni.

Buturuga letona

Razboiul spionilor dintre Federatia Rusa si statele membre NATO a afectat si Letonia, autoritatile ruse anuntand arestarea şi expulzarea din tara a fostului deputat leton Aleksei Holostov în baza unor acuzaţii de spionaj.
Fostul parlamentar din partea aliantei politice „Uniunea Centrul Concordiei” (de opozitie), care reprezenta drepturile vorbitorilor de limba rusa din statul baltic, a declarat autoritatilor ruse ca serviciile de securitate letone l-au recrutat in urma cu 7-8 ani, prin folosirea santajului si a amenintarilor cu moartea la adresa familiei sale. Conform declaratiilor lui Holostov, citat de mass-media rusa, el a colectat informatii despre nemultumirea populatiei si a functionarilor de rang inalt din Federatia Rusa fata de actiunile guvermului rus si a presedintelui Vladimir Putin. In timpul confesiunilor sale, Holostov a acuzat un numar de oficiali din cadrul conducerii serviciului de securitate leton, Serviciul pentru Protectia Constitutiei (Satversmes aizsardzības birojs), ca i-au solicitat sa identifice persoane din conducerea politico-militara a Rusiei, care ar putea provoca o lovitura de stat impotriva administratiei lui Vladimir Putin ori ar putea participa la asasinarea acestuia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *