În contextul actual din Siria, republicanul Lindsey Graham a cerut guvernului Statelor Unite să ia măsuri pentru protejarea militanților kurzi din Siria față de potențialele amenințări ale Turciei și grupurilor de rebeli care au pus capăt regimului lui Bashar al-Assad. Mesajul a venit în aceeași zi în care grupările de opoziție respective au preluat controlul asupra orașului Manbij, aflat la aproximativ 30 kilometri distanță de granița de nord.
Într-o postare pe platforma X, senatorul argumentează că un atac al Turciei asupra forțelor kurde din Siria ar putea duce la o posibilă evadare în masă a prizonierilor ISIS. Aceștia au fost capturați în principal de kurzi și sunt ținuți în nord-estul Siriei, în număr de aproximativ 50 de mii. Conform lui Graham, eliberarea lor ar reprezenta „un coșmar pentru America”, date fiind riscurile globale de securitate implicate, iar orice acțiune a Turciei care să conducă la acest rezultat ar periclita interesele Statelor Unite.
În primul rând, acesta amintește că, ultima dată când ISIS a deținut puterea, mii de europeni și americani au fost uciși de planurile teroriste originare din Siria. Mai mult decât atât, revenirea ISIS ar declanșa un haos la nivel regional care, la urma sa, ar rezulta în creșteri semnificative ale prețurilor la combustibil în SUA.
În același timp, republicanul afirmă că recunoaște legitimitatea îngrijorărilor pe care Turcia le are cu privire la grupurile din apropierea granițelor sale. Graham mai scrie că este nevoie de o zonă tampon demilitarizată între cele două state pentru ca interesele Turciei să poată fi protejate.
Totuși, în concluzia mesajului, republicanul amintește că a mai redactat, în trecut, sancțiuni împotriva statului turc în eventualitatea în care acesta ar fi lansat atacuri împotriva forțelor kurde din Siria care „l-au ajutat pe Președintele Trump să distrugă ISIS” și anunță că este pregătit să facă din nou acest lucru, dacă este necesar. Graham a fost, însă, unul dintre cei mai mari critici ai deciziei lui Trump de a retrage trupele americane din Siria în 2019.
Un alt avertisment a venit anterior din partea secretarului apărării al SUA, Lloyd Austin: în cadrul unor discuții recente cu ministrul turc al apărării, Yaşar Güler, acesta a subliniat importanța protecției civile, a normelor umanitare internaționale, cât și a colaborării dintre cele două state pentru combaterea terorismului și pentru asigurarea siguranței forțelor proprii. În timp ce acesta a fost mai voalat, abordarea senatorului Graham a fost prezentată în mass-media turcă drept o amenințare din partea SUA, acuzate în acest context de faptul că ignoră securitatea națională a Turciei.
Situația din Siria accentuează, astfel, un punct nevralgic al relațiilor dintre cei doi aliați NATO. În timp ce Statele Unite sprijină Forțele Democratice Siriene (SDF), alcătuite majoritar din kurzi, și grupul său principal, Unitatea de Protecție a Poporului (YPG), Turcia le consideră grupări teroriste, conectate la organizația separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Mai mult, Turcia susține în mod direct Armata Siriană Națională (SNA), pe lângă alte grupări rebele, inclusiv prin aprovizionarea cu armament. În paralel, Statele Unite au o desfășurare de aproximativ 900 de soldați, majoritatea colaborând cu SDF în nord-estul țării. Conform afirmațiilor recente din partea unor oficiali americani, nu se are în vedere o reducere a efectivelor din zonă în acest moment.
Până acum, potrivit unor surse din partea opoziției siriene, citate de Reuters, Statele Unite și Turcia ar fi reușit să ajungă la un acord pentru a asigura o retragere în siguranță a SDF din Manbij. Totuși, parcursul relațiilor rămâne incert din cauza evoluțiilor din teren – iar schimbarea de ton a oficialilor din SUA poate sugera îndreptarea către o opoziție mai puternică față de acțiunile Turciei. Doar în ultimele zile, mai mulți combatanți susținuți de SUA și civili din nordul și estul Siriei au murit în atacuri cu drone de fabricație turcească, lansate de grupurile de rebeli susținute de Turcia.
0 Comentarii