Autoritățile ucrainene cer ajutor financiar de la diaspora tătară

, , , , , ,
 
Ucraina refuza sprijinul international pentru rezolvarea problemei deportatilor tatari crimeeni

Ucraina refuza sprijinul international pentru rezolvarea problemei deportatilor tatari crimeeni

Guvernul de la Kiev a adresat o solicitare diasporei tătarilor crimeeni de peste hotarele fostei republici sovietice, în care cer acesteia să acorde sprijin financiar etnicilor tatari din Crimeea, relateaza surse oficiale tatare, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Suma pe care autoritățile ucrainene intenționează să o colecteze, în acest mod, este de aproximativ 91 milioane de hrivne (9 milioane de Euro). Conform surselor citate, Ministerul de Externe al Ucrainei a trimis către reprezentanțele diplomatice ucrainene din afara țării o scrisoare din partea Cabinteului de Miniștri, în care diasporei tătarilor crimeeni i se propune să contribuie la colectarea de fonduri, necesare pentru soluționarea problemelor legate de asigurarea socială a repatriaților tătari din Crimeea. Scrisoarea are atașată un deviz de cheltuieli, pregătit de Ministerul Politicilor Sociale și de de Comisia Republicană din Crimeea pentru naționalități și cetățeni deportați.

Actiuni bizare

Astfel, un exemplar al scrisorii respective a fost trimis la ambasada Ucrainei din Uzbekistan, etnicii tătari crimeeni care locuiesc în această republică sunt rugați să contribuie la finisarea construcției în Simferopol a unei școli naționale tătărești, a rețelei de gaze, a unor puncte medicale în raioanele Hoșkeldi și Novonicolaevca. În afară de aceasta, în devizul de cheltuieli sunt incluse și finisarea unui bloc locativ din orășelul Lenino și reconstrucția unei școli generale în Novoaleeevca (regiunea Herson). Costul total al lucrărilor este estimat la 91 milioane 153 mii hrivne.
Scrisoarea a fost inmanata liderului diasporei tătarilor crimeeni din Uzbekistan, președintele Centrului Cultural „Avdet”, Nusret Djemilev, de catre consulul ambasadei Ucrainei, Serghei Kononenko, diplomatul propunandu-i interlocutorului său să se adreseze reprezentanților mediilor de afaceri locale, formate in principal de tătari crimeeni și alte etnii, cu rugămintea să participe la această „acțiune umanitară”. Mentionam ca scrisori similare au fost trimise de catre Ministerul de Externe ucrainean și reprezentanților diasporei tătarilor crimeeni din Turcia.
La randul sau, seful deparatamentului relații externe al Majlisului tătarilor crimeeni, Ali Hamzin, a declarat că aceste acțiuni ale autorităților ucrainene sunt  „mai mult decât stranii”. El a reamintit că o serie de state occidentale au oferit autoritatilor de la Kiev sprijin financiar pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta etnici tatari crimeeni, repatriați din regiunile unde au fost deportati de regimul stalinist.

Forte soviniste

„Organizațiile internaționale și state importante, inclusiv SUA, Canada și Turcia, și-au declarat oficial disponibilitatea de a participa la un Forum Internațional pentru restabilirea drepturilor tătarilor in patria natala, „asigurând dezvoltarea și siguranța lor în Ucraina”, a declarat acesta. Dar, conform lui Hamzin, autoritățile ucrainene au ignorat „cu încăpățânare” propunerea de a organiza un forum. „Un om sănătos la minte nu poate să înțeleagă poziția conducerii ucrainene, care „dorind” să ajute tătarii din Crimeea, caută finanțe acolo unde nu sunt, refuzand, in acelasi timp, ajutorul financiar enorm de la comunitatea internațională, care este gata să îl acorde în orice moment”, a declarat Hamzin.
Oficialul tatar vede o singură explicație a acestor acțiuni ale Kievului: „Ucraina nu este capabilă și nici nu este pregătită să rezolve problema națională a tătarilor crimeeni din cauza pozițiilor importante ocupate de forțele șoviniste în stat”. De aceea, conform opiniei lui Hamzin, garantul soluționării problemei tătarilor crimeeni poate fi doar implicarea activă în soarta repatriaților a statelor occidentale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *