Autoritățile de la Minsk au interzis protestele împotriva prezentei militare rusești in Belarus

, , , ,
 
Rusia isi consolideaza prezenta militara in Belarus

Rusia isi consolideaza prezenta militara in Belarus

Comitetul executiv orășenesc (consiliul orășenesc) din Minsk a interzis partidului de opoziție „Frontul Popular din Belarus” organizarea unor actiuni de protest împotriva instalării pe teritoriul republicii a unei baze militare aeriene rusești, a declarat liderul partidului respectiv, Alexei Ianukevici, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursa citata a mai declarat ca primul miting de protest era planificat pentru data de 29 iulie 2013, în fața clădirii ambasadei Rusiei din capitala belarusa.
Autoritatile belaruse si-au motivat refuzul prin faptul ca, în cererea partidului de opoziție, nu au fost indicate măsurile concrete pentru păstrarea ordinei publice și asigurarea cu ajutor medical pentru cei care vor avea nevoie. În afară de aceasta, conform opiniei funcționarilor, mitingul ar fi putut produce blocaje pentru circulația pietonilor, precum și a transportului public si privat. Activistii Frontului Popular au declarat că vor ataca decizia respectivă în instanță, fiind insa convinsi ca justitia locala nu va permite desfasurarea actiunilor de protest.

Baza militara strategica

După cum a informat presa de la Minsk, Frontul Popular din Belarus a depus cererea pentru autorizația de desfășurare a mitingului in data de 15 iulie 2013. Atunci, serviciul de presă al partidului a emis o declarație a liderului său, Alexei Ianukevici, in care se preciza ca: „Partidul nostru este împotriva politicii imperiale și neocoloniale pe care Kremlinul o duce în spațiul post-sovietic și în primul rând împotriva țării noastre. Rusia a început să acționeze deschis, dorind să transforme Republica Belarus într-o zonă tampon pentru protejarea intereselor sale”.
Menționăm că la începutul lunii iulie 2013, principalele partide de opoziție din Belarus și-au exprimat dezacordul privind amplasarea de obiecte militare ale Federației Ruse pe teritoriul republicii. Anterior, autoritatile ruse au anuntat ca vor amplasa în Belarus o bază militara aeriana în orașul Lida, situat in apropiere de granita cu Lituania și Polonia, state membre UE si NATO.
Conform declarației Ministerului rus al Apărării, facilitatile de la Lida, care in timpul URSS gazduiau una dintre cele mai importante formatiuni ale aviatiei militare sovietice, își va începe funcționarea până la sfârșitul anului 2013.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *