Australia își mută ambasada la Ierusalim

, ,
 
Israel, susținut diplomatic de Australia

Israel, susținut diplomatic de Australia

Australia intenţionează să transfere ambasada sa în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat premierul australian, Scott Morrison, evocând un gest diplomatic similar celui pe care l-au făcut Statele Unite în luna mai, relatează mass-media internațională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Scott Morrison, care a preluat mandatul de premier la sfârșitul lunii august 2018, a convocat o conferinţă de presă pentru a declara că este “deschis” propunerilor de recunoaştere formală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi de transferare a ambasadei Australiei în acest oraş. O asemenea măsură ar constitui o ruptură cu politica pe care guvernele australiene succesive au aplicat-o de mai multe decenii în acest domeniu.

Soluție australiană

“Suntem angajaţi faţă de o soluţie cu două state”, Israelul şi un stat palestinian, “dar sincer, asta nu merge prea bine, au fost realizate puţine progrese şi nu trebuie să continuăm să facem acelaşi lucru şi să ne aşteptăm la rezultate diferite”, a explicat prim-ministrul.
El a apreciat ca “rezonabile” şi “convingătoare” propunerile de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală şi a transfera ambasada, fără să precizeze originea acestor propuneri, şi a menţionat că urmează să fie studiate de guvernul australian.

Speculații politice

Acest anunţ neaşteptat a fost făcut cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative parţiale care vor avea loc într-o circumscripţie cu o numeroasă populaţie de origine evreiască din Sydney. Candidatul Partidului Liberal condus de Morrison, un fost ambasador al Australiei în Israel, întâmpină dificultăţi în intenţiile de vot, potrivit sondajelor.
O înfrângere la aceste alegeri ar duce la pierderea majorităţii de un singur mandat pe care o deţine Partidul Liberal în parlament. O purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist (de opoziţie) l-a acuzat pe Morrison că a făcut acest anunţ despre Ierusalim pentru a atrage voturi suplimentare.

Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Exemplu american

Scott Morrison a devenit şef al guvernului luna trecută după ce conservatorii din Partidul Liberal l-au răsturnat din acest post pe Malcom Turnbull, un lider mai moderat al formaţiunii.

La data transferării ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, decisă de preşedintele Donald Trump, guvernul condus de Turnbull s-a distanţat de decizia americană, apreciind că nu contribuie la procesul de pace dintre Israel şi palestinieni.

Menționăm că și alte state, inclusiv Guatemala și România și-au mutat ori și-au anunțat intenția de a își muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.

Paraguay, mutare politică

Autoritățile din statul sud-american Paraguay au decis să-şi mute ambasada din Israel înapoi, la Tel Aviv, la doar trei luni după ce o instalase în Ierusalim. Schimbarea a venit la câteva săptămâni după ce noul președinte, Mario Abdo Benitez, și-a început mandatul.

Decizia sa a provocat un răspuns dur din partea Ierusalimului, Israelul anunțând că îşi va închide imediat misiunea din această ţară şi îl va rechema pe ambasador. Unele entități din mass-media israeliană au lansat chiar acuzații de antisemitism la adresa noului președinte din Paraguay, una dintre cele mai sărace state din lume.

La rândul său, Autoritatea Palestiniană a anunţat că va deschide în cel mai scurt timp o reprezentanţă diplomatică, iar mai mulți oameni de afaceri arabi au anunțat că vor investi în economia aceste țări.

Menționăm că Paraguay a fost a treia ţară din lume care şi-a mutat, în mod fizic, ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, după SUA şi Guatemala. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *