„Aurul Antic al Romaniei”, la Roma

, ,
 

Expozitia "Aurul" , ofensiva diplomatica a Romaniei in Italia

Expozitia "Aurul Antic al Romaniei", ofensiva diplomatica a Bucurestiului in Italia

Expozitia „Aurul Antic al Romaniei” va fi lansata – in premiera peste hotare – la Roma pe 16 decembrie 2010, sub inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei si al Presedintiei Republicii Italiene, cu participarea Ambasadei Romaniei in Italia. Publicul italian va putea admira, timp de trei luni, o selectie de o suta patruzeci de piese exceptionale de tezaur din metal pretios (aur, argint), apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei. Muzeul National de Istorie a Romaniei participa la aceasta expozitie cu optzeci si trei de obiecte care dateaza din perioada epocii bronzului, Hallstatt, perioada civilizatiei geto-dacice, epoca romana si perioada marilor migratii. Unele dintre aceste piese, provenind de la unul din muzeele partenere, sunt recent descoperite prin cercetari arheologice preventive si sunt expuse pentru prima data in afara Romaniei.
Expozitia va fi deschisa publicului pentru o perioada de peste trei luni, in perioada 17 decembrie 2010 – 3 aprilie 2011. Expozitia va fi gazduita de Mercati di Traiano, Museo dei Fori Imperilali – locatii istorice de prestigiu din capitala Italiei, aflate in apropierea Columnei lui Traian, fiind expresii ale legaturilor istorice dintre Romania si Italia.
Expozitia este organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Sovraintendenta ai Beni Culturali, Muzeul dei Fori Imperiali, cu participarea Ambasadei Romaniei in Italia, a Ministerului Apararii Nationale si Accademia di Romania. Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu alte sapte muzee din tara – Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (Deva), Muzeul de Istorie Turda, Complexul Muzeul Judetean Neamt (Piatra Neamt), Muzeul Judetean Teleorman (Alexandria) si Muzeul National al Unirii (Alba Iulia).

Peste 140 de piese din metal pretios

Cele peste 140 de piese remarcabile din metal pretios stau marturie evolutiei civilizatiilor din mileniile I a. Chr. – I p. Chr., respectiv din perioada epocii bronzului si pana in vremea Imperiul Roman Tarziu si a migratiilor din zorii Evului Mediu in aceasta parte a Europei. Cele mai relevante piese: Tezaurul de la Persinari, Bratarile Dacice, Tezaurul de la Pietroasa, Coiful de aur de la Poiana Cotofenesti.
Coiful de la Poiana Cotofenesti apartine patrimoniului civilizatiei geto-dace. Este o certitudine, sustinuta nu numai de descoperirea efectuata in perimetrul unei asezari a stramosilor nostri, dar si de: tipul de obiect, specific numai teritoriului Romaniei, numai ariei populate de geto-daci; motivele decorative de indelungata si inradacinata traditie traco-geta, carpato-dunareana.
Bratarile de aur dacice apartin sitului arheologic “Sarmizegetusa Regia” si sunt specifice civilizatiei dacice din secolul I i.e.n., acestea sunt in numar de 24 dupa cum scriu izvoarele vremii si au fost furate cu multi ani in urma de catre braconieri arhoelogici si valorificate pentru sume mari. Acestea reprezinta ea mai importanta descoperire de pe teritoriul tarii noastre dupa tezaurul denumit “Cosca cu puii de aur” de la Pietroasa. Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut si sub numele popular de “Closca cu puii de aur” a fost descoperit in martie-aprilie 1837 de doi tarani in timp ce luau piatra de pe dealul Istrita (750 m). Din tezaurul compus initial din 22 de piese, autoritatile au putut recupera doar 12, in greutate totala de aproape 19 kg.

Opt muzee romanesti, un ambitios proiect cultural

Expozitia reprezinta un ambitios proiect cultural realizat prin participarea a 8 muzee din Romania, in colaborare cu Muzeul Forurilor Imperiale – Roma, una dintre institutiile muzeale italiene de referinta. Este cea mai importanta expozitie cu tematica arheologica organizata de statul roman in ultimele doua decenii in strainatate, beneficiind de sprijinijul financiar generos al Minsiterului Culturii si Patrimoniului National, in cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada Romaniei la Roma si Ministerul Apararii Nationale.
Aceasta expozitie constituie un moment deosebit de important in peisajul cultural al Italie, fiind pentru prima oara cand un muzeu din aceasta tara gazduieste intr-un cadru deosebit de prestigios o expozitie care reuneste exclusiv piese arheologice exceptionale de metal pretios provenind din patrimoniul cultural national al Romaniei.
La realizarea acestei expozitii au contribuit deopotriva Superintendenta pentru Bunuri Culturale a Capitalei Roma, Muzeul Forurilor Imperiale si Zètema progetto Cultura.In cadrul expozitiei sunt prezentate 140 de piese arheologice datand din epoca bronzului, perioada epocii fierului, civilizatia geto-dacica clasica, perioada romana si epoca migratiilor, unele descoperite prin cercetari arheologice sistematice sau preventive facute de catre arheologi in cadrul unor asezari si necropole, altele provenind din descoperiri intamplatoare, sau ca rezultat al unor actiuni de braconaj arheologic si recuperate de autoritatile statului roman.Reunite sub titlul „GLI ORI ANTICHI DELLA ROMANIA. Prima e dopo traiano / AURUL ANTIC AL ROMANIEI. inainte si dupa traian”, expozitia readuce o parte a aurului anticei Dacii in Forurile Imperiale de la Roma, in muzeul dedicat acestora, loc de expunere cu deosebita vizibilitate si impact cultural.

Premiera absoluta

Toate piesele ce vor fi expuse la Roma in acest cadru sunt marturii de prima importanta si semnificatie ale orfevrariei preistorice si antice din Europa, multe dintre obiecte fiind unicate mondiale, valori exceptionale ale patrimoniului umanitatii. In acelasi timp expozitia constituie o premiera absoluta in strainatate, prin inedita asociere a unor bunuri arheologice de metal pretios din cadrul unora dintre cele mai importante tezaure descoperite pana in prezent pe teritoriul actual al Romaniei, precum Tezaurul de la Persinari, Tezaurul de la Bia, Tezaurul de la Radeni, Tezaurul de la Stancesti, Tezaurul de la Cucuteni, Tezaurul de la Bunesti-Averesti, Tezaurul de la Coada Malului, Tezaurul de la Sarmizeghetusa Regia si Tezaurul de la Pietroasa.
O serie de piese sunt expuse pentru prima data in afara Romaniei, precum patru dintre celebrele bratari dacice de aur —care calatoresc acum ca exponate oficiale din patrimoniul cultural national, dupa anevoioasa lor recuperare de pe piata ilicita de antichitati prin stradania si perseverenta autoritatilor romane—, o serie de piese de podoaba din perioada migratiilor descoperite cu prilejul unor cercetari arheologice preventive recente la Cluj-Napoca sau o parte din monedele de tip koson, ce fac parte din cel mai mare tezaur de monede de aur cunoscut pana in prezent pe teritoriul Romaniei. Cele 12 bratari dacice polispiralice de aur gasite intre anii 1996 – 2001 prin actiuni de braconaj arheologic in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei si introduse ilicit in traficul de antichitati la nivel international reprezinta, dupa tezaurul de la Pietroasa, cea mai importanta descoperire de natura arheologica din ultimul secol din Romania, prin valoarea intrinseca a obiectelor (11,7 kg aur nativ) si semnificatia lor cultural-artistica.

Demers expozitional

Demersul expozitional este completat prin publicarea unui impresionat catalog, aparut in conditii grafice excelente la editura Silvana Editrice Spa, una dintre cele mai prestigioase edituri academice si de arta din Italia. Expozitia face parte dintr-o ofensiva culturala mai ampla a Muzeului National de Istorie a Romaniei, inceputa in urma cu doi ani cu o expozitie similara de mai mica amploare la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova (Ploiesti), care acum are prilejul unei itinerari internationale, integrandu-se in viziunea noua a conducerii muzeului menite sa determine o mai mare coeziune sociala la nivel civic prin expunerea unor piese cu valoare de simbol, valori inestimabile ale civilizatiilro apuse si repere esentiale ale cunoasterii umane.
Discursul expozitional este structurat pornind de la cateva teme cheie referitoare la arta prelucrarii metalelor pretioase in spatiul nord-dunarean de-a lungul mai multor perioade istorice, pornind de la epoca mijlocie a bronzului (jumatatea mileniului II a. Chr.) si pana in epoca marilor migratii (secolul V p. Chr.). In cadrul expozitiei se disting o serie de obiecte de exceptie precum: spada din Tezaurul de la Persinari, coiful getic de la Peretu, rhython-ul de la Poroina, coiful getic de la Cotofenesti, patru din bratarile dacice polispiralice de aur, monede de tip koson, placutele votive de la Germisara, aplicele in forma de acvila din Tezaurul de la Apahida II, piese din inventarul mormantului princiar de la Potaissa, mormantului princiar de la Cluj-Napoca/Floresti – Complexul Polus, patera si fibulele pereche din Tezaurul de la Pietroasa.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *