Aurescu la Kiev: Problema minoritatii romane

, , ,
 

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut vineri, la Kiev, consultări cu Victor Mayko, adjunct al ministrului afacerilor externe al Ucrainei.
Un punct important pe agenda discuţiilor l-a reprezentat problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea asigurării la standarde europene a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, a reiterat propunerea de reluare a activităţii Comisiei Mixte Interguvernamentale în problemele minorităţilor naţionale, creată în baza Tratatului bilateral de bună-vecinătate din 1997.
Agenda consultărilor a cuprins, pe lângă aspectele relaţiilor bilaterale, tematica europeană şi evaluarea evoluţiilor regionale. În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte ale relaţiilor Ucrainei cu UE, inclusiv parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb, realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni, precum şi elemente actuale ale problematicii privind securitatea energetică. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul continuu şi activ al României pentru perspectiva europeană a Ucrainei. Ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru aprofundarea discuţiilor bilaterale în domeniul energiei şi al securităţii energetice. Partea ucraineană a mulţumit pentru sprijinul constant al României pentru avansul Ucrainei spre UE, inclusiv pentru finalizarea  Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb şi liberalizarea regimului de vize.

Soluţionarea conflictului transnistrean

Părţile au efectuat un schimb de opinii cu privire la perspectivele soluţionării conflictului transnistrean. Bogdan Aurescu a subliniat că partea română susţine realizarea de progrese în soluţionarea problematicii transnistrene cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute. Partea română a propus continuarea consultărilor privind dosarul transnistrean iniţiate anul trecut la Bucureşti.
În planul raporturilor româno-ucrainene, părţile au convenit să intensifice în perioada următoare agenda bilaterală, să impulsioneze dialogul şi colaborarea sectorială, prin consultări şi întâlniri de lucru la nivel de experţi, inclusiv pentru finalizarea pregătirii pentru semnare a unor documente juridice pe care părţile le consideră necesare. Bogdan Aurescu a menţionat că pentru partea română este prioritară finalizarea Acordului de mic trafic de frontieră, în parametri care să permită aplicarea sa în cele mai bune condiţii.
Partea română a subliniat necesitatea soluţionării cât mai rapide a dosarului recuperării investiţiei româneşti de la combinatul Krivoi-Rog. În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat că trebuie găsite soluţii pentru reglementarea problemei canalului Bâstroe, în deplină conformitate cu standardele internaţionale de mediu.
În ce priveşte problematica securitară, partea română a exprimat disponibilitatea de a organiza consultări privind problematica apărării antirachetă, Bogdan Aurescu subliniind contextul dat de finalizarea Acordului bilateral România-SUA si de declararea capabilităţii interimare a NATO la Summit-ul de la Chicago.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *