AUR, concurent electoral oficial la Chișinău

, , , ,
 
Republica Moldova, în prag de alegeri parlamentare

Republica Moldova, în prag de alegeri parlamentare

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a înregistrat Partidul AUR în calitate de concurent electoral. Alegerile parlamentare anticipate sunt organizate în data de 11 iulie 2021. Procesul a fost marcat de divergențe între membrii CEC în timp ce analizau demersul formațiunii pentru înregistrarea în cursa electorală. Au fost opt voturi pro, iar Andrei Volentir s-a abținut de la vot. Membrul CEC spune că are unele dubii față de unii candidați de pe listele AUR. Aceștia ar avea și calitatea de președinți ai altor partide.

Totodată, CEC a înregistrat simbolul electoral al concurentului pentru imprimare în buletinul de vot și a fost confirmată persoana responsabilă de finanţe (trezorier). Anterior, AUR a făcut publică lista primilor pretendenți la funcția de deputat: Victoria Grosu-Vremeș Vlad Bilețchi Valeriu Munteanu Dorin Chirtoacă Tatiana Potîng Igor Hîncu Veronica Herța Maria Arvinte Eduard Drăgulin Ilie Crețu Amintim că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 CEC a înregistrat 13 concurenți electorali. Termenul limită de depunere a documentelor este 11 iunie 2021.

Manevra Chirtoacă

Dorin Chirtoacă, alături de mai mulți membri ai Partidului Liberal, și-au suspendat calitatea de membri ai Partidului Liberal și au aderat la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în scopul participării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Anunțul a fost făcut de Vlad Bilețchi în cadrul ședinței CEC, relatează deschide.md.

Potrivit acestuia, Dorin Chirtoacă, Veronica Herța dar și alți peste 20 de persoane s-au alăturat oficial echipei AUR.

Documentele privind suspendarea din funcția de președinte al Partidului Liberal au fost prezentate Agenției Servicii Publice. Experți locali consideră că AUR își va menține calitatea de concurent electoral oficial la Chișinău.

Negocieri eșuate

Anterior, secretarul general al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru,  a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă nu va opta pentru o participare în scrutinul parlamentar de pe 11 iulie pe o platformă comună cu AUR. Declarații similare a făcut și liderul PUN, Octavian Țîcu.

Totuși mai multe partide unioniste au acceptat oferta AUR. Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL), au aderat la proiectul AUR. Mai multe partide s-au opus demersului AUR de a deveni concurent electoral oficial la Chișinău

„Am decis ca noi, cei din Partidul Liberal, să facem front comun cu Alianța pentru Unirea Românilor, care a obținut un rezultat excepțional în cadrul alegerilor parlamentare din România.  Necesitatea opțiunii unioniste în buletinul de vot este absolut necesară”, a declarat președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *