Atentatul din Bulgaria. Israelul acuza Iranul

, , ,
 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat miercuri “o ofensivă teroristă iraniană”, după atentatul produs pe aeroportul din Burgas, pe litoralul bulgar al Mării Negre.
“Toate semnele arată spre Iran. Numai în ultimele luni am asistat la încercări iraniene de a ataca israelieni în Thailanda, India, Georgia, Kenya, Cipru şi alte locuri”, a declarat Netanyahu într-un comunicat. “La exact 18 ani de la explozia de la centrul comunitar evreiesc din Argentina, terorismul ucigaş iranian continuă să lovească oameni nevinovaţi. Acesta este un atac terorist iranian care se răspândeşte peste întreaga lume. Israelul va reacţiona cu putere împotriva terorismului iranian”, a mai precizat Netanyahu. Atacul de la Burgas coincide cu împlinirea a 18 ani de la atentatul împotriva Societăţii mutuale evreieşti din Argentina (Amia) de la Buenos Aires, soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi, atentat pentru care Israelul a făcut responsabil Iranul.
Numărul victimelor atentatului de la Burgas a crescut la opt, după ce o femeie rănită în explozia produsă într-un autocar turistic pe aeroportul din Burgas a decedat joi, a anunţat ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov. Printre victimele exploziei care a avut loc miercuri, la ora locală 17:25, sunt şase cetăţeni israelieni, un cetăţean bulgar – şoferul autocarului şi presupusul terorist. Numărul răniţilor este de peste 30, din care trei sunt în stare mai gravă.

Răniţii vor fi transportaţi în Israel

Ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov a spus în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi la Burgas că autorităţile nu au reuşit încă să identifice presupusul terorist sinucigaş. Acesta are un permis de conducere emis în statul Michigan, dar potrivit biroului federal de investigaţii FBI, acesta este contrafăcut. Aproximativ 30 turişti israelieni răniţi urmează să fie transportaţi în Israel cu un avion al guvernului bulgar. Doi dintre răniţi rămân la spitalul de urgenţă Pirogov din Sofia, iar un alt rănit la spitalul judeţean din Burgas.
Bulgaria investighează posibilitatea ca explozia de la Burgas (sud-estul Bulgariei) să fi fost provocată de un terorist sinucigaş, a anunţat joi dimineaţă premierul bulgar Boiko Borisov. Primul ministru a dezvăluit că sunt înregistrări video de la camerele de supraveghere ale aeroportului în care poate fi observat un bărbat care se plimbă în zonă timp de o oră, inainte de aterizarea avionului. Potrivit lui Borisov, presupusul terorist s-a alăturat turiştilor şi s-a dus la autocar împreună cu ei. Explozia s-a produs în momentul în care el îşi punea bagajele în portbagajul vehiculului. Trupul neînsufleţit al presupusului terorist nu are degete la mâini, a mai spus Borisov. Persoana respectivă are acte de identitate americane emise în Michigan, dar Borisov a spus că autorităţile bulgare şi biroul federal de investigaţii FBI nu au reuşit să găsească în bazele lor de date un om cu această identitate şi se presupune că actele sunt contrafăcute. Dacă această versiune se va confirma, înseamnă că atentatul nu ar fi putut fi prevenit în nicio ţară din lume, a mai spus Borisov.
Aeroportul din Burgas este închis în continuare. Au fost sporite şi măsurile de siguranţă pe aeroporturile din Sofia, Varna şi Plovdiv. Călătorii sunt rugaţi să se prezinte pe aeroport cu cel puţin două ore înainte, iar accesul în clădirile aeroporturilor este permis doar persoanelor care au rezervări pentru zbor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *