Atentate la Eurovision: Azerbaidjan anunta zeci de arestari si confiscari de arme si explozibili

, , ,
 

Autorităţile din Azerbaidjan au anunţat, miercuri, că au dejucat o serie de atacuri teroriste ce urmau să aibă loc în timpul ediţiei din acest an a concursului Eurovision, organizat la Baku, şi au arestat 40 de persoane.
Pe lângă cele 40 de arestări, au fost confiscate 13 arme semiautomate, o mitralieră RPK, diferite tipuri de pistoale, 3 carabine, peste 3400 de cartuse de diferite calibre, 66 de încărcătoare pentru militalieră, 23 de grenade de tipul “RGD-5”, 26 de tipul  “F-1” şi 3 grenade de tipul “RG-42”. De asemenea, au fost confiscate mai multe detonatoare de grenadă, modificate pentru folosirea la diferite tipuri de încărcături explozive, 2352,22 grame de exploziv plastic, două continare cu aproximativ 20 de kg de susbstanţe explozive, 675 grame de blocuri TNT, 19 detonatoare electrice, 48 de staţii de comunicaţii radio “Kenwood”. Au mai fost găsite mai multe echipamente militare interzise, materiale de literatură şi propagandă teroristă, scheme pentru fabricarea unor bombe şi jucării capcană şi un container cu bucăţi de metal, ce ar fi urmat să fie folosit de producerea unor dispozitive explozive ce ar fi ucis oamenii aflaţi pe o rază de o sută de metri.
“Obiectivul principal al grupului terorist era de a comite atentate la Baku în timpul Eurovisionului”, a anunţat ministerul azer într-un comunicat. “40 de membri ai acestui grup au fost arestaţi”, afirmă ministerul pentru Siguranţa naţională. “Grupul urmărea să organizeze un atentat în sala de concerte unde a avut loc concursul, dar şi alte patru atentate contra preşedintelui Ilham Aliev, posturi de poliţie, hoteluri în care erau cazaţi străini şi contra unor lăcaşuri de cult”, a precizat ministerul azer.
Mai mulţi membri ai acelei grupări “aveau bilete pentru Eurovision, cu scopul de a comite acte teroriste în Crystal Hall din Baku”, sala în care s-a desfăşurat concursul, au adăugat oficialităţile azere. Serviciile de securitate i-au arestat pe membrii presupuşi ai grupării în cadrul unor operaţiuni separate ce au avut loc la Baku, în oraşele Ganja şi Soumgait, dar şi în alte regiuni ale ţării, a adăugat ministerul azer, fără a preciza data la care au fost operate aceste arestări. Câţiva membri ai grupării au opus rezistenţă şi au fost ucişi.
“Ministerul Siguranţei naţionale a decis să nu dezvăluie această informaţie în timpul Eurovisionului, pentru a nu crea panică în rândul cetăţenilor şi invitaţilor străini”, a explicat ministerul azer. Finala concursului Eurovision a avut loc sâmbătă, în faţa unui public de 20.000 de oameni la Baku Crystal Hall din capitala Azerbaidjanului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *