Atentate in Daghestan: Zeci de morti si raniti

, , ,
 

Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi peste 20 rănite de două explozii care s-au produs în noaptea de joi spre vineri în apropierea unei secţii de poliţie din Daghestan.
“Cel puţin 15 persoane au fost ucise, dintre care 12 poliţişti şi trei angajaţi ai Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat pentru un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, menţionând că există persoane care au murit şi din rândul civililor. “Conform informaţiilor preliminare, peste 20 de persoane au fost rănite, dar se pare că acest bilanţ va mai creşte”, a adăugat sursa.
Prima explozie s-a produs în jurul orei locale 22.30, în apropierea unei secţii de poliţie din Mahacikala, capitala Daghestanului. O maşină a explodat în momentul în care poliţiştii au încercat să o oprească pentru un control. Conform unei surse din cadrul poliţiei, un dispozitiv explozibil a fost activat de către un kamikaze aflat la volanul maşinii.
Această explozie a provocat un incendiu în toată împrejurimea secţiei de poliţie, mai mulţi pompieri şi angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă fiind trimişi la faţa locului, transmite Mediafax. A doua explozie s-a produs în apropierea aceleiaşi secţii de poliţie la puţin timp după sosirea echipelor care se ocupau de stingerea incendiului. Aproximativ 20 de maşini au fost avariate de explozie.
După primul Război din Cecenia (1994-1996) între forţele federale ruse şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat progresiv şi s-a extins tot mai mult în afara frontierelor acestei mici republici, transformându-se la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

Moscova, umplută de sânge

Instanţele sharia ar trebui legalizate în Rusia şi ar trebui să devină o alternativă a tribunalelor civile, care nu se bucură de autoritate printre adepţii islamului. Încercările de a împiedica înfiinţarea acestor tribunale va duce la o escaladare a violenţei în Federaţia Rusă. “Moscova va fi umplută de sânge şi transformată într-o mare moartă”, a avertizat săptămâna trecută, într-o declaraţie la un post de televiziune rusesc, avocatul Daghir Hasavov, asistentul preşedintelui Comisiei pentru politici sociale şi de ocrotire a sănătăţii din Consiliul Federaţiei.
Potrivit acestuia, musulmanii care nu doresc să se integreze în cultura laică a Federaţiei Ruse au dreptul să decidă singuri cărei instanţe să se adreseze pentru a-şi reglementa relaţiile în cadrul comunităţii lor. Pe cei care vor încerca să împiedice înfiinţarea tribunalelor sharia în Rusia îi aşteaptă o soartă greu de invidiat, a mai avertizat acesta.
“Musulmanii nu vor să aibă de a face cu sistemul juridic laic în mai multe trepte, străin lor. Voi credeţi că noi venim aici, în Rusia, ca într-un loc străin. Noi credem însă că suntem la noi acasă. Poate că voi sunteţi nişte străini, dar noi suntem la noi acasă şi noi vom fi cei care vom stabili regulile după care să ne ghidăm. Vă place asta sau nu. Orice încercare de a împiedica acest lucru va duce la vărsare de sânge”, a mai spus Hasavov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *