Atentat PKK in Turcia: Morti si raniti

, ,
 

O maşină capcană a explodat vineri în faţa unei secţii de poliţie în provincia Kayseri, centrul Turciei, în atentat fiind ucise două persoane şi 19 rănite, informează presa regionala.
Persoanele ucise sunt şoferul maşinii capcană şi un poliţist. Dintre cele 19 persoane rănite, şase se află în stare gravă, precizează televiziunile turce. Un canal de televiziune a afirmat că în atentat a mai fost implicată o a doua persoană. Detaliile nu au putut fi imediat confirmate de o sursă oficială.
Poliţia presupune că autorii atacului ar fi militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
În altă ordine de idei, un tribunal turc a condamnat-o joi la 10 ani de închisoare pe deputata Leyla Zana, o figură emblematică a activismului kurd, găsind-o vinovată de apartenenţă la mişcarea rebelă a kurzilor şi de propagandă în favoarea acesteia. Tribunalul din Diyarbakir, principalul oraş din sud-estul ţării, populat majoritar de kurzi, a decis că deputata a încălcat de nouă ori codul penal şi legea antiteroristă prin susţinerea exprimată în discursurile sale faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi faţă de liderul încarcerat al acesteia, Abdullah Ocalan.
Leyla Zana a petrecut deja 10 ani în închisoare, între 1994 şi 2004, alături de alţi trei foşti deputaţi kurzi, pentru legături cu PKK. În 2008, ea a fost condamnată la aceeaşi pedeapsă, dar Curtea de Casaţie a anulat verdictul pentru viciu de procedură. Joi, tribunalul şi-a menţinut primul verdict. Avocaţii deputatei urmează să înainteze din nou recurs. În decembrie 2011, ea a cerut organizarea unui referendum în Turcia cu privire la viitorul kurzilor, al căror număr este estimat la 12 milioane într-o ţară cu 73 milioane de locuitori.
PKK, considerată organizaţie teroristă de Ankara, Uniunea Europeană şi SUA, se află din 1984 într-un conflict cu armata turcă pentru independenţa sau autonomia sud-estului ţării.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.