Atena își modernizează aviația militară. Ankara amenință electoral Grecia

, , , , , ,
 
Turcia și Grecia, cuprinse de febra declarațiilor războinice

Turcia și Grecia, cuprinse de febra declarațiilor războinice

Grecia intenţionează să modernizeze un total de 85 de avioane de luptă F-16 învechite, pe fondul amplificării tensiunilor cu Turcia vecină, a anunţat guvernul de la Atena, relatează agenția DPA, preluată de KARADENIZ PRESS. Acordul cu SUA pentru modernizarea acestor aparate va costa 1,1 miliarde de euro (1,34 miliarde dolari), au declarat surse militare elene.

Anunțul părții elene vine la câteva săptămâni după ce mass-media din această țară membră NATO relata despre intențiile părții grecești de a dota flota militară cu nave militare noi, precum și să consolideze prezența militară elenă în insula Cipru.

Relații tensionate

Relaţiile dintre Turcia şi Grecia, ambele ţări membre ale alianţei militare NATO, sunt tensionate de decenii în legătură cu frontiera lor maritimă comună în Marea Egee şi situaţia din insula divizată Cipru. Acestea s-au acutizat după ce Atena a refuzat să extrădeze câteva zeci de militari turci care s-au refugiat în Grecia după evenimentele din 2016, fiind amenințați cu arestarea și condamnarea la moarte de către regimul Erdogan.

Șicanări periculoase

Avioane de luptă turceşti şi greceşti sunt interceptate în regiune aproape zilnic, iar în februarie un vas turcesc a lovit o navă a gărzii de coastă elene în sud-vestul Mării Egee.
Concomitent, ministrul elen al apărării, Panos Kammenos, a anunțat săptămâna trecută  că Atena intenţionează să cumpere două fregate franceze, flota militară elenă având deja în dotare submarine și nave de producție germană și franceză.

Grecia este una dintre puţinele ţări NATO ce alocă mai mult de 2% din PIB bugetului apărării, un obiectiv convenit de statele membre în 2014.

Problema cipriotă amenința coeziunea NATO

Problema cipriotă amenința coeziunea NATO

Disensiuni cipriote

La rândul său, liderul turc Erdogan, aflat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din această vară a declarat că Turcia nu își va retrage contingentul militar din Republica Turcă a Ciprului de Nord. Erdogan a mai amenințat că va doborî avioanele elene care vor mai încălcă spațiul aerian revendicat de Turcia.

Reamintim că relațiile dintre Nicosia și Ankara au cunoscut o deteriorare rapidă pe fondul lipsei de progres în negocierile dintre ciprioții turci și cei greci pentru reunificarea politică a insulei, dar și din cauza piedicilor puse de Ankara demersurilor greci cipriote de dezvoltare a resurselor energetice din apropierea țărmurilor insulei. Turcia trimite frecvent nave militare care împiedică desfășurarea operațiunilor de explorare aprobate de Nicosia. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *