Ataka: Protest la Sofia impotriva Romaniei

, , ,
 

Aproximativ 100 de persoane, simpatizanţi ai Ataka, s-au adunat, duminică, în faţa ambasadei României din Sofia pentru a denunţa presupusele pretenţii teritoriale ale României faţă de Bulgaria.
Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi că “există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială” dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.
În Bulgaria, declaraţiile au fost interpretate ca fiind “pretenţii teritoriale” ale României. Mitingul din faţa ambasadei României din Sofia a fost organizat de liderul Ataka, Volen Siderov, informează presa de la sud de Dunăre. Siderov a criticat în termeni duri atitudinea Cabinetului Boiko Borisov în acest caz.
Ambasadorul României la Sofia, Anton Păcureţu, a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Bulgariei, Dimităr Ţancev, că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria. Întâlnirea a avut loc la invitaţia ministrului adjunct al afacerilor externe al Bulgariei, Dimităr Ţancev. În cadrul întâlnirii, partea bulgară şi-a exprimat nedumerirea faţă de declaraţiile ministrului român Cristian Diaconescu referitor la negocierile de delimitare a zonele din Marea Neagră. Interpretarea că ar fi putut să existe pretenţii teritoriale între cele două ţări este periculoasă şi nu corespunde principiilor apartenenţei noastre la UE, a subliniat Ţancev.

Vecini buni

De asemenea, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat încrederea că disputa privind frontiera maritimă dintre Bulgaria şi România va fi soluţionată până la 15 aprilie, “într-o manieră rezonabilă, europeană”. Plevneliev a amintit că Bulgaria şi România au semnat documente privind lipsa oricărei dispute teritoriale între cele două ţări, înainte de aderarea lor la Uniunea Europeană în 200.
“România caută, evident, o soluţie rapidă la o problemă care nu este pe masă ca o pretenţie teritorială. Ministrul român de Externe vorbeşte despre o problemă nerezolvată, nu despre o problemă teritorială”, a declarat Plevneliev într-un interviu acordat joi. “Probleme de acest fel, care există de 20 de ani, nu sunt pretenţii teritoriale şi nu pot fi rezolvate prin interviuri. Există un format specific, există o comisie interguvernamentală şi cu siguranţă îşi va face treaba”, a continuat preşedintele bulgar. El a lăudat Ministerul bulgar de Externe pentru reacţia sa imediată la această problemă. “Suntem vecini buni cu România şi acest lucru se va confirma prin acţiunile asupra problemelor de această natură care apar”, a precizat Plevneliev.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *