Atacuri dure si incalcarea legislatiei: Budapesta tensioneaza relatiile cu Romania

, , ,
 

Din cauza Budapestei, relaţiile dintre România şi Ungaria s-au tensionat simţitor în utlima perioadă. O serie de atacuri dure ale preşedintelui parlamentului ungar au determinat autorităţile de la Bucureşti să reacţioneze.
Astfel, MAE îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia preşedintelui parlamentului ungar de a se implica în organizarea unei ceremonii publice, în memoria lui Nyiro Jozsef, în ciuda declaraţiilor privind caracterul privat al acestora. De asemenea, a luat notă cu surprindere de declaraţiile preşedintelui parlamentului ungar la adresa autorităţilor române, astfel cum au fost reflectate în presă, pentru care solicită clarificări. În acest sens, ambasadorul României la Budapesta va fi instructat să contacteze MAE ungar, anunţă diplomaţia românească. Potrivit preşedinteleui parlamentului ungar, Kover Laszlo, Guvernul României este neprietenos, necivilizat şi barbar şi va fi afectat de refuzul reînhumării lui Nyiro Jozsef.
Într-un comunicat, MAE dezaprobă declaraţiile unor politicieni de la Budapesta, “care par a contribui cu bună ştiinţă la afectarea normelor de bună vecinătate din regiunea noastră şi implicarea în acţiuni pentru promovarea unei persoane care, conform tuturor evaluărilor internaţionale, a desfăşurat activităţi de extremă dreapta, antisemite. Astfel de acţiuni riscă să contribuie la tensionarea artificială a relaţiilor bilaterale româno-ungare, dar şi a convieţuirii dintre români şi maghiari”.
MAE reaminteşte că modelul românesc de relaţii interetnice se ridică la standardele europene şi merge chiar dincolo de acestea, fiind recunoscut ca atare la nivel internaţional. De asemeena, ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa dialogului pe canalele uzuale pentru soluţionarea oricăror aspecte sensibile.

Guvernul României se opune reînhumării lui Nyiro Jozsef

Premierul Victor Ponta consideră regretabile incidentele legate de problema reînhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României şi spune că decizia Guvernului de a nu accepta această solicitare se bazează pe faptul că scriitorul maghiar a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste. “Guvernul îşi menţine o poziţie fermă cu privire la incidentele legate de problema înhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României. Primul-ministru al Guvernului României, Victor Ponta, a constatat cu îngrijorare incidentele care au avut loc în ultimele zile, ca urmare a tentativei de înhumare pe teritoriul României a rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef. Decizia Guvernului se bazează pe faptul ca Nyiro Jozsef a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste. De aceea, Guvernul României a considerat inacceptabilă solicitarea referitoare la reînhumarea pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al Executivului.
“În acest context, credem că este regretabilă implicarea directă în această acţiune şi în campania electorală a forţelor politice extremiste, a preşedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover şi a preşedintelui partidului de extremă dreapta, Yobbik, domnul Gabor Vona”, se precizează în comunicatul Guvernului.
“Vom respecta în continuare drepturile minorităţilor în România şi suntem ferm angajaţi pe această direcţie care ajută relaţiile dintre ţările noastre. Dar aceasta nu înseamnă că vom tolera gesturi ale unor extremişti, făcute doar în interes de campanie electorală. În faţa unor acte cu caracter provocator şi extremist, Guvernul României va avea o atitudine europeană, în spiritul legii şi al Constituţiei României, un spirit pe care l-am avut mereu în ceea ce priveşte promovarea drepturilor minorităţilor”, a spus Victor Ponta. Şeful Executivului susţine, totodată, că declaraţiile făcute în aceste zile de unii oficiali maghiari, printre care şi preşedintele Parlamentului Ungariei, “nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar”, şi că va ridica această problemă la prima rundă de discuţii pe care o va avea cu omologul său maghiar, Viktor Orban, la finalul săptămânii viitoare, la Bucureşti.

Reînhumarea lui Nyiro Jozsef, blocată în instanţă

Înhumarea lui Nyiro Jozsef a fost amânată duminică de organizatori. De asemenea, MAE l-a convoacat pe ambasadorul Ungariei. În urma scandalului, organizatorii evenimentului au decis să anuleze ceremonia de reînhumare, urmând să aibă loc doar o slujbă de comemorare. Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, programată duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.
Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, că reînhumarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita. “Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu”, a mai spus Molnar Miklos.

Preşedintele parlamentului ungar, atac dur la adresa autorităţilor române

Kover Laszlo a declarat presei, înainte de începerea ceremoniei de comemorare, că scandalul creat în jurul reînhumării scriitorului nu poate fi considerat ca fiind un incident diplomatic, dar a carcterizat nepermis de dur Guvernul de la Bucureşti. ”A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro Jozsef posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (…) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă”, a declarat, la Odorheiu Secuiesc, Kover Laszlo.
Întrebat dacă va înainta o notă de protest către autorităţile române, preşedintele parlamentului ungar a spus că a trimis deja scrisori preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României, cărora le-a cerut sprijinul.
”Noi nu suntem interesaţi în a crea tensiuni şi sunt convins că singura cale a relaţiilor dintre cele două state, guverne şi naţiuni este cooperarea. Nu există o alternativă. Eu cred că şi cei care au ajuns acum brusc la guvernare vor recunoaşte acest lucru, sau, dacă nu, ei vor fi principalii afectaţi”, a afirmat Kover Laszlo. El a precizat că partea română va avea sentimentul unei victorii, întrucât a împiedicat reînhumarea lui Nyiro Jozsef, dar consideră că atâta vreme cât România este un stat de drept atunci există posibilitatea ca rămăşiţele scriitorului maghiar să fie îngropate aici.

Doar slujbă de pomenire, fără reînhumare

După anularea evenimentului, a avut loc doar o slujbă de pomenire a scriitorului. Duminică dimineaţă, în faţa Grădinii Preoţilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit să aducă un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef.
Scriitorul maghiar Nyiro Jozsef, originar din Transilvania, a făcut parte din parlamentul de la Budapesta în anii 1941 – 1945 şi a servit, prin atitudinea sa politică, regimul fascist de atunci. Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat deja dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului maghiar la Odorheiul Secuiesc din cauza activităţii sale politice din perioada 1941 – 1945, pe care o califică drept antisemită şi de colaborare cu un regim fascist.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *