Un eveniment important, o premieră în război care va avea consecințe majore în abordarea viitoare a conflictelor armate, a avut loc în decembrie 2024 pe frontul ucrainean. A fost trecut cu vederea din cauza unor evenimente politice, cum ar fi deciziile președintelui Trump și agitația în urma acestora, precum și în urma faptului că a avut loc pe un sector de front mai puțin activ, pe când întreaga atenție este concentrată pe ofensiva prelungită și costisitoare a rușilor în estul Ucrainei și pe manevrele ucrainene în regiunea Kursk. Totuși, acest eveniment merită toată atenția, deoarece în mod sigur va fi un punct de referință în istoria războaielor și, fără îndoială, va defini și influența modul de a duce războiul în viitor. Acest eveniment poate fi considerat un test, iar succesul lui va avea consecințe majore pe termen lung în toate armatele din lume ce vor să conteze în viitor.
Locația este satul Lyptsi din oblastul Harkov. Orașul Harkov a fost una din obiectivele Rusiei din faza inițială a războiului declanșat la 24 februarie 2022, a fost atunci atacat și a rezistat, forțele rusești l-au ocolit, dar au fost nevoite să se retragă la începutul lui aprilie 2022, odată cu retragerea trupelor ce atacau Kiev, Cernigov și Summy. Totuși, exista un vast teritoriu ucrainean ocupat la sud-est de Harkov, ca o continuare a celui invadat în est, dinspre Donbass. Contraofensiva ucraineană din Kherson, declanșată la 30 august 2022, a fost urmată de o altă contraofensivă surpriză la sud-est de Harkov care i-a dat peste cap pe ruși alungându-i dincolo de râul Oskil, în Luhansk. Rușii s-au concentrat pe estul Ucrainei și au progresat lent, dar continuu. Ofensiva ucraineană din 2023 din Zaporoje nu a avut succes, așa că rușii au continuat cu presiunea lor pe frontul estic ucrainean. Confruntați cu stagnarea și cu pierderi masive în urma unui război devenit de uzură în care avansurile erau reduse și obținute cu pierderi enorme, rușii au încercat întoarcerea frontului de est printr-o ofensivă dinspre nord, spre Harkov, declanșată la 10 mai 2024. Dar ucrainenii s-au apărat cu succes, rușii reușind doar o pătrundere la nord și nord-est de Harkov, fără să ajungă la oraș. S-au împotmolit în lupte la Vovceansk, oraș rămas disputat până în ziua de azi.
Ulterior, ucrainenii au atacat dinspre Summy (mai la vest) în regiunea rusească Kursk la 6 august 2024, reușind să ocupe o bucată de teritoriu rus, pe care aceștia încearcă de atunci să îl reocupe, fără succes deocamdată, în ciuda ultimatumurilor succesive date de Putin. În 2025, când rușii au reușit să se apropie dinspre vest, ucrainenii au atacat în estul intrândului din Kursk lărgind buzunarul în acea direcție și punându-i pe ruși într-o postură delicată, din nou.
În ofensiva lor spre Harkov, rușii au reușit să ajungă la Vovceansk, pentru care s-au dat lupte grele ce continuă și astăzi, iar limita la care au ajuns este satul Lyptsi, situat la 25 de kilometri nord de Harkov și la 40 de kilometri vest de Vovceansk. Iar pozițiile rusești din acest sat au fost alese de ucraineni pentru a testa un nou mod de ducere a războiului modern, test care va influența războiul modern în viitor. Trebuie menționat că acest atac a fost foarte bine pregătit, sincronizarea tehnologiei fiind testată de trei ori înainte de declanșarea efectivă a atacului.
Pozițiile defensive rusești puternic fortificate erau la marginea unei păduri, iar dronele ucrainene au fost mutate la punctul de pornire al atacului cu 48 de ore înainte. În zorii zilei, un roi de drone s-a ridicat și a atacat pozițiile rusești. Vorbim de drone FPV, de recunoaștere, drone cu mitraliere, drone terestre și drone kamikaze. Zeci de drone care au atacat pozițiile rusești, toate coordonate de un efectiv de mai puțin de 100 de oameni, operatori, logisticieni și personal adițional, care au făcut ca atacul surpriză să devasteze apărarea rusească. Pozițiile întărite au fost lovite de muniția lansată de drone, au fost mitraliate din aer, dronele kamikaze au explodat peste ruși urmărindu-i pe cei ce încercau să scape. Au pătruns în buncăre și și-au detonat încărcătura, pe când dronele terestre s-au apropiat și au detonat în liniile rusești. O singură dronă terestră s-a împotmolit în noroi, dar a fost recuperată ulterior. Dronele aeriene și terestre au lucrat coordonat, cu operatori în poziții diferite, dar care reușeau să se sincronizeze urmărind câmpul de luptă pe ecranele computerelor.
Atacul a durat mai puțin de două ore și a produs panică în rândul rușilor, deoarece, deși atacurile dronelor aeriene era ceva comun, coordonarea cu cele terestre era ceva nou și neașteptat, mai mult, atacul masiv cu multiple feluri de drone a fost copleșitor. Contramăsurile electronice ale rușilor au eșuat, la fel ca și tentativa lor de a lovi dronele atacatoare cu dronele proprii. Efectul atacului a fost devastator, rușii supraviețuitori și-au părăsit panicați pozițiile care au fost ocupate imediat de către infanteria ucraineană care a avansat fără nicio pierdere pe pozițiile fortificate ale rușilor pe care le deține și în prezent.
Reușita acestui atac se datorează unor tineri puțin trecuți de douăzeci de ani din armata ucraineană, toți specialiști, majoritatea IT-iști (ne-am bucura dacă armata română i-ar putea folosi pe IT-iștii români, foarte capabili), reuniți într-un grup care se ocupă de drone și de modul în care acestea pot fi utilizate în luptă. Tineri care nu prea le au cu milităria neapărat, dar armata ucraineană a știut cum să îi folosească cu succes.
Fiindcă au reușit ceva important, respectiv cucerirea unei poziții fortificate inamice fără nicio pierdere din rândul trupelor proprii, ceea ce este ceva inedit în contextul acestui război. Deoarece momentul cel mai vulnerabil al unei forțe în atac este atunci când traversează porțiunea descoperită spre pozițiile întărite inamice, aici s-au pierdut milioane de vieți în primul și al doilea război mondial, respectiv în asaltul asupra pozițiilor întărite inamice.
Iar atacul de la Lyptsi a dovedit că se pot ocupa pozițiile inamice puternic fortificate fără pierderi, doar cu asaltul dronelor. Iar acesta este o premieră mondială, primul atac, exclusiv cu drone, care cucerește fortificații doar prin folosirea mijloacelor robotice fără participarea oamenilor, ceea ce până de curând era de domeniul SF-ului.
În mod sigur rușii vor încerca să se adapteze, ca și până acum, ca să poată contracara această nouă provocare de pe câmpul de luptă, dar premiera rămâne și în mod sigur va fi subiect de studiu în toate academiile militare importante. Cert este că atacul de la Lyptsi va fi un moment de referință în dezvoltarea războiului modern, chiar dacă la momentul de față a trecut neobservat.
0 Comentarii