Atacul asupra ambasadei britanice la Teheran, condamnat de Consiliul de Securitate al ONU

, ,
 

Teheran UK ambasadaConsiliul de Securitate al ONU a condamnat marţi “în cei mai severi termeni” atacul împotriva misiunii diplomatice britanice de la Teheran, ocupată de manifestanţi care au vandalizat sediul ambasadei. “Membrii Consiliului de Securitate reamintesc principiul inviolabilităţii reşedinţelor diplomatice şi consulare şi obligaţia guvernelor statelor gazdă (…) de a lua toate măsurile necesare pentru a le proteja”, au subliniat cele cincisprezece membre ale Consiliului într-o declaraţie. Ministerul de Externe iranian şi-a exprimat marţi regretele în legătură cu atacul comis împotriva ambasadei britanice la Teheran, ocupată de manifestanţi care au distrus sediile cancelariei, informează Agerpres. Într-un comunicat publicat de agenţia Mehr, ministerul şi-a exprimat “regretele pentru comportamentul inacceptabil al unui număr restrâns de manifestanţi, în pofida eforturilor poliţiei” şi a afirmat că “a cerut autorităţilor să adopte imediat măsurile necesare” pentru a pune capăt ocupării ambasadei. “Ministerul de Externe insistă asupra angajamentului Republicii islamice de a proteja clădirile şi personalul diplomatic şi şi-a afirmat respectul faţă de reglementările internaţionale şi imunitatea clădirilor diplomatice”, se arată în comunicat.
Londra le-a solicitat marţi tuturor cetăţenilor săi din Iran “să rămână în casele lor” şi “să adopte un profil discret”, pe fondul atacării ambasadei britanice de către manifestanţi la Teheran. Înalţi responsabili britanici “au discutat cu însărcinatul cu afaceri iranian de la Londra pentru a solicita intervenţia imediată a autorităţilor iraniene pentru a relua controlul asupra situaţiei şi a proteja incinta noastră diplomatică, după cum sunt obligaţi de convenţiile internaţionale”, a anunţat Foreign Office într-un comunicat.
Ambasada, atacata si incendiata
Ambasada britanică a fost “atacată, invadată şi incendiată”, conform diplomaţiei britanice. MAE de la Londra şi-a modificat totodată recomandările pentru cetăţenii britanici aflaţi în Iran, în urma acestui incident. Acestora li se cere în prezent să “rămână la casele lor” şi să “adopte un profil discret în aşteptarea de informaţii suplimentare”. Potrivit unui jurnalist AFP aflat la Teheran, zeci de manifestanţi au pătruns marţi în ambasada Marii Britanii fără ca poliţia să intervină şi au dat jos drapelul britanic, înlocuindu-l cu unul iranian. Conform unor martori, protestatarii au ars şi documente din interiorul clădirii.
MAE rus a denunţat incidentul ca fiind “inacceptabil”. “Actele unei mulţimi de protestatari comise prin violarea dreptului internaţional universal (…) sunt inacceptabile şi merită să fie condamnate”, a afirmat diplomaţia rusă într-un comunicat. La rândul lor, Italia şi Franţa au condamnat cu fermitate agresiunea. “Ceea ce s-a produs în incinta ambasadei britanice de la Teheran este absolut intolerabil”, a precizat ministrul italian de externe Giulio Terzi. “Franţa consideră autorităţile iraniene responsabile pentru securitatea şi integritatea tuturor misiunilor diplomatice de la Teheran”, a spus şeful diplomaţiei franceze Alain Juppe, adăugând că “în aceste condiţii inacceptabile, Franţa îşi exprimă deplina sa solidaritate cu Marea Britanie”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *