Atac la democrație: Cum dezinformarea slăbește încrederea în procesele noastre democratice!

de | oct. 18, 2024 | Editorial | 0 comentarii

Nu mai surprinde pe nimeni faptul că Rusia și acoliții săi își intensifică eforturile de a influența opinia publică din Republica Moldova pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul UE. Oligarhul pro-rus Ilan Șor a fost expus de curând de presa independentă de la Chișinău ca aflându-se în centrul unei rețele „de tip […]

Nu mai surprinde pe nimeni faptul că Rusia și acoliții săi își intensifică eforturile de a influența opinia publică din Republica Moldova pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul UE. Oligarhul pro-rus Ilan Șor a fost expus de curând de presa independentă de la Chișinău ca aflându-se în centrul unei rețele „de tip mafiot”, creată pentru a ajuta Kremlinul să plătească moldovenii să voteze „Nu” pentru strângerea legăturilor cu Occidentul.

În mod previzibil, dezinformarea s-a intensificat pe măsură ce se apropie 20 octombrie, ziua în care vor avea loc alegeri prezidențiale și un important referendum constituțional cu privire la traseul democratic al țării. Ceea inițial era propagandă în limba rusă a apărut acum într-o română perfectă. Actorii ruși statali și non-statali au apelat la rețelele de socializare pentru a adapta dezinformarea la grupuri specifice, exploatând tensiunile preexistente și utilizând campanii coordonate pentru a se asigura că mesajele lor circulă mai departe și mai larg.

Atacurile au fost atât personale, cât și politice. Președintele Sandu a fost ținta unei campanii de defăimare online, care a inclus o serie de videoclipuri falsificate care variază de la anunțul demisiei până la mărturisiri de corupție și infracțiuni. Unele dintre falsuri – cum ar fi videoclipul fals în care președintele scoate în afara legii culesul măceșelor – au încercat să o poziționeze pe Maia Sandu drept un adversar al tradiției moldovenești. Dovezile acestei interferențe electorale flagrante au fost chiar raportate – cu toate acestea, nu au făcut mare lucru pentru a opri fluxul de manipulare online sponsorizată de la Moscova.

Dincolo de simpla influențare a alegătorilor, acești actori încearcă să îi demotiveze în totalitate prin subminarea încrederii în instituțiile democratice ale Moldovei. Aceasta este o tactică pe care am mai văzut-o. Chiar anul trecut, SUA au avertizat aproape 100 de țări cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza democrațiile prin punerea la îndoială a legitimității numărării voturilor și a alegerilor.

Pe canalele pro-ruse Telegram și pe conturile de Facebook, VK și Tiktok, Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova a fost atacată de actori politici și non-politici pro-ruși moldoveni, comisia fiind acuzată că este o instituție influențată de SUA. Astfel de relatări susțin că, în consecință, alegerile și referendumul din Moldova sunt ilegitime și ar trebui invalidate.

Aceleași relatări cataloghează drept o catastrofă un potențial vot pentru aderarea la UE, asociind apartenența Moldovei la UE și NATO cu destabilizarea țării și potențialul de a fi târâtă în război. Aceste conturi răspândesc declarații ale unor personalități publice pro-ruse din afara sferei politice moldovenești, în încercarea de a crea impresia de observatori imparțiali sau, în unele cazuri, conturile își postează materialele reciproc, permițând răspândirea rapidă a narațiunilor. România și UE sunt prezentate ca amenințări existențiale la adresa independenței, Rusia fiind prezentată ca singurul aliat legitim al Moldovei.

Multe dintre aceste tactici au fost expuse în urma alegerilor locale din Moldova din 2023, când s-a probat și utilizarea de fonduri financiare de către Rusia pentru amplificarea unor astfel de opinii. În decembrie anul trecut, cercetarea ONG-ului Reset, împărtășită cu Le Monde, a identificat numeroase pagini Facebook false create și amplificate de sute de anunțuri plătite pentru a apăra și a promova interesele personalităților pro-ruse din Moldova, precum Ilan Shor. Cercetătorii au calculat că această campanie a adunat cel puțin 155 de milioane de vizualizări. Analiza din luna iulie a acestui an dezvăluie modul în care aceste anunțuri sponsorizate pe Facebook au continuat în 2024 – cu bani dedicați pe anunțuri de promovare a votului „Nu” la referendum, precum și încercări de a discredita și submina autoritatea președintelui țării și a CEC.

Cu doar câteva zile înainte de alegeri și referendum, eforturile de dezinformare ale Rusiei s-au intensificat. Scopul nu este doar de a influența cu cine votează moldovenii, ci și de a le zdruncina încrederea în procesul electoral în sine. Pericolul real este ca cetățenii să fie atât de demoralizați încât chiar să nu voteze deloc – un rezultat pe care Rusia l-ar prefera oricărui altul.

În cele din urmă, este esențial ca atât autoritățile moldovenești, cât și partenerii internaționali să își intensifice eforturile pentru a contracara aceste narațiuni. Organizațiile societății civile, platformele tehnologice și mass-media trebuie să colaboreze pentru a expune și a contracara dezinformarea, asigurându-se în același timp că alegătorii sunt informați cu informații exacte și transparente. La fel de importantă este și nevoia de strategii pe termen lung pentru a consolida reziliența la astfel de tactici. Lupta Moldovei de a-și proteja democrația ne reamintește că dezinformarea este o amenințare globală, care necesită un răspuns internațional coordonat dacă dorim să păstrăm integritatea sistemelor democratice din întreaga lume.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri