Atac cibernetic impotriva sistemului informatic american

, ,
 

Armata SUA se pregateste de razboiul cibernetic

Armata SUA se pregateste de razboiul cibernetic

In vreme ce guvernul federal american face mari eforturi pentru a consolida securitatea cibernetica in urma publicarii pe website-ul WikiLeaks a mii de documente diplomatice si militare clasificate, analistii in domeniu au identificat un alt atac informatic a carui tinta au fost oficiali americani si chiar cei care investigheaza infractiunile cibernetice. Hackerii au trimis un e-mail incarcat cu virusul “Zue-S” care, sub forma unei felicitari de Craciun contrafacute, a ajuns in adresele electronice ale oficialilor guvernamentali, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa Karadeniz Press. In culorile Craciunului, rosu si verde, felicitarea care infatisa un brad impodobit, a fost trimisa chiar in zilele premergatoare Sarbatorii Nasterii Domnului. Analistii in securitate cibernetica spun ca nu exista pana acum niciun indiciu ca ar fi fost furate date clasificate dar ca hackerii au reusit sa fure cel putin cativa gigabytes de date. Casa Alba a distribuit recent agentiilor federale un memorandum prin care le cere sa faca pana la 28 ianuarie 2010 evaluari ale breselor si slabiciunilor de sistem ca si planuri pentru consolidarea retelelor si web site-urilor. Agentiile federale trebuie sa detalieze, in acelasi timp, daca au proceduri adecvate pentru a determina care dintre angajati pot avea acces la materialele clasificate si daca folosesc psihiatrii sau sociologi pentru a evalua daca angajatii ar putea reprezenta o amenintare pentru securitatea sistemelor lor cibernetice.

Atac generalizat

Organizarea unui atac informatic generalizat asupra Statelor Unite ale Americii este posibila pentru oricine dispune de 100 de milioane de dolari si este realizabila dupa o pregatire de doar 2 ani, avertizeaza un specialist american in spionaj informatic care a prezentat un model de agresiune informatica la un seminar desfasurat la Las Vegas, informeaza presa internationala, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Cercetator IT la Independant Security Evaluators, Charlie Miller, care a lucrat timp de cinci ani in cadrul NSA, si-a prezentat rezultatul analizei asupra securitatii informatice a SUA in cadrul conferintei Defcon pe tema amenintarilor piratilor informatici, ce s-a desfasurat duminica la Las Vegas. “Am actionat ca si cand, sa spunem, Coreea de Nord m-ar fi angajat sa organizez un atac cibernetic asupra SUA. Am lucrat in conditii reale”, a declarat el. Specialistul IT a precizat ca a primit deja o solicitare din partea Centrului de excelenta in aparare informatica din Estonia pentru a participa la crearea unui sistem de aparare impotriva unor astfel de atacuri care vizeaza securitatea nationala. “Banuiam ca va fi usor, dar acum stiu sigur”, a sustinut el, adaugand ca SUA sunt extrem de vulnerabile in fata unui atac cibernetic generalizat. Conform acestuia, fortele care ar dori sa organizeze un astfel de atac impotriva Washington-ului ar avea nevoie de doar 100 de milioane de dolari, o suma infima prin raport cu banii investiti tocmai pentru a preveni un astfel de atac, investitie care este insa complet ineficienta.

Costuri reduse

Una dintre cheile reusitei unui astfel de atac impotriva SUA, confom lui Charlie Miller, consta in penetrarea treptata a retelelor informatice in diferite noduri si exploatarea si consolidarea vulnerabilitatilor de securitate existente, timp de doi ani, in pregatirea atacului generalizat. “Daca primesc doi ani de pregatire pentru acest atac, atunci pentru SUA totul este pierdut. Insa in acesti doi ani aveti inca suficient timp pentru a remedia aceste vulnerabilitati ce pot fi exploatate”, a sustinut el. Un atac asupra unei tinte singulare, asa cum este bursa sau o retea securizata militara, poate fi realizat aproape imediat, cu costuri suficient de reduse, a mai avertizat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *