Assange santajeaza cu publicarea “unui potop de dezvaluiri”

, ,
 

assangeDin cauza haiturii sale in special de Washington si taierea finantarilor catre site-ul de dezvaluiri de informatii secrete, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a amenintat duminica care are in plan difuzarea unui “potop” de documente secrete in cazul in care site-ul sau va ramane inchis definitiv, relateaza agentiile internationale de presa, citate de KARADENIZ-PRESS. Intr-un interviu acordat emisiunii “60 de minute” a canalului de televiziune CBS, Assange a declarat ca grupul sau dispune de un “sistem prin care poate difuza protectii criptate ale unor elemente pe care nu le-a publicat inca”. “Exista protectii distribuite unor foarte numeroase persoane, circa 100.000, si tot de ce avem nevoie este sa le dam o cheie criptata care le va permite sa continue”, a subliniat el.

Solutie de rezerva

Fondatorul WikiLeaks, care constituie in prezent obiectul unei anchete penale pentru scurgerea a mii de rapoarte si depese diplomatice, a precizat ca aceasta cheie nu va fi distribuita decat in ultima instanta. “Daca un anumit numar de persoane sunt incarcerate sau asasinate si vom avea sentimentul ca nu vom putea continua difuzarea documentelor, alte persoane vor trebui sa preia stafeta actiunii noastre si vom putea sa le dam cheile”, a adaugat el. In cursul acestei intrevederi, australianul de 39 de ani a dezmintit ca ar fi influentat de sentimente antiamericane sau de alte motivatii politice, calificandu-si grupul drept “militant al presei libere”.

Deghizari si represalii

Potrivit Daily Mail, de frica serviciilor secrete americane, Julian Assange, t s-a deghizat in femeie, au dezvaluit colaboratorii sai. Informatiile despre Assange au aparut in doua carti: WikiLeaks: Inside Assange”s War on Secrecy (WikiLeaks: in interiorul razboiului lui Assange cu secretele), publicata de The Guardian, si Open Secrets: WikiLeaks, War and American Diplomacy (Secrete dezvaluite: WikiLeaks, razboiul si diplomatia americana), publicata de New York Times. Potrivit cartii publicate de Guardian, Assange ar fi afirmat ca “informatorii Statelor Unite merita sa fie ucisi” si ar fi refuzat sa le redacteze numele. Acceasi carte dezvaluie ca Assange era atat de ingrijorat ca este urmarit de serviciile de informatii americane, incat s-a deghizat in femeie, purtand peruca. “Nu va puteti imagina cat de ridicol era. A stat imbracat ca o batrana mai mult de doua ore”, a declarat James Ball, care lucreaza pentru WikiLeaks, pentru The Guardian.

Comunicare speciala

Totodata, jurnalistii care au lucrat cu Assange au folosit telefoane mobile speciale pentru a vorbi cu el, in scopul de a evita interceptarea apelurilor. Cartea publicata de New York Times il descrie pe fondatorul WikiLeaks ca fiind neŒngrijit si “ciudat”, avand insa ceva din Peter Pan. Jurnalistii care au avut de-a dace cu Assange sustin ca acesta nu se spala mereu si ca era sensibil si instabil. Relatiile lui Assange cu New York Times au devenit tensionate dupa ce cotidianul american a publicat documentele despre razboiul din Irak. Fondatorul WikiLeaks a considerat ca publicatia a cenzurat prea multe informatii la cererea Casei Albe, desi editorii au insistat ca au facut acest lucru pentru a se asigura ca nu vor fi puse in pericol vieti omenesti.

Tinta: banci

In interviul pentru CBS, Julian Assange, nu s-a exprimat clar atunci cand a fost intrebat in legatura cu difuzarea unei informatii despre Bank of America, refuzand sa confirme sau sa infirme ca va aface acest lucru. “Toate aceste banci au probleme, iar fiecare (dintre ele) se intreaba daca nu este ea cea vizata”, a notat el. “Cand vezi organizatii care au comis abuzuri suferind consecintele abuzurilor comise, in timp ce victimele lor se refac, simti o anumita placere sa fii implicat in acest tip de activitati”, a remarcat acesta. intr-un interviu acordat revistei Forbes, in noiembrie, Assange a anuntat ca o “megadezvaluire” a site-ului sau are ca tinta, la inceputul acestui an, o mare banca americana. Anterior, el a anuntat ca a descoperit un lot de documente privind Bank of America, cea mai mare banca americana, ale carei actiuni au pierdut peste 3 procente, la 30 noiembrie, imediat dupa ce revista Forbes a

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *