Assad si-ar putea gasi azil politic cu ajutorul Turciei

, , ,
 

Turcia şi Consiliul Naţional Sirian sunt gata să-l ajute pe preşedintele Bashar al-Assad să găsească azil politic în străinătate, dacă el va face o cerere în acest sens.
Potrivit presei din Turcia, problema acordării de azil politic preşedintelui sirian a fost ridicată în cadrul unei reuniuni între o delegaţie a CNS şi ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu. Cele două părţi au subliniat că nu doresc ca preşedintele al-Assad să aibă soarta fostului lider libian Muammar Gaddafi, care a fost omorât de rebeli în luna octombrie 2011. Făcând un bilanţ al acestei întâlniri, ziarul scrie că zilele regimului sirian sunt numărate şi că al-Assad nu va mai sta la putere decât câteva săptămâni.
Marţi, purtătorul de cuvânt al CNS, Georges Sabra, a anunţat că opoziţia este gata să accepte ca un membru al fostului regim să conducă Siria în timpul perioadei de tranziţie. Siria se confruntă de peste 16 luni cu o criză politică fără precedent care s-a soldat, potrivit unor date diferite, cu un număr între 16.000 şi 19.000 de morţi şi circa 230.000 de refugiaţi. Damascul dezminte această cifră şi declară că ţara este pradă teroriştilor finanţaţi din străinătate. În timp ce opoziţia internă încearcă să soluţioneze criza printr-un dialog naţional, opoziţia cu sediul în Turcia şi susţinută de Occident (CNS) consideră plecarea lui Bashar al-Assad de la putere drept o condiţie prealabilă la orice alt demers.
În altă ordine de idei, ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a afirmat miercuri că Turcia nu-şi va întrerupe exporturile de electricitate către Siria, o acţiune ce era în vedere la sfârşitul lunii iunie după ce apărarea antiaeriană siriană a doborât un avion turc de vânătoare în largul Siriei. ”Poporul sirian are nevoie mai mult ca oricând de electricitate. Continuăm să furnizăm electricitate”, a declarat presei Yildiz, citat de agenţia de presă Anadolu. Compania privată turcă Aksa de distribuire a electricităţii trebuie să livreze circa 500 milioane de kwh Siriei până la sfârşitul anului, în principal către oraşul sirian Alep şi împrejurimile sale..
De asemenea, aproximativ 300 de persoane din Siria au fugit în noaptea de marţi spre miercuri spre Turcia, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Înaltului comisariat al ONU pentru refugiaţi, UNHCR. Turcia a decis să interzică începând de miercuri intrarea cetăţenilor săi în Siria prin posturile de frontieră din motive de securitate, în timp ce rebelii sirieni au atacat săptămâna trecută mai multe posturi de frontieră aflate pe teritoriul Siriei. La graniţa turco-siriană, cu o lungime de 877 kilometri, se află şapte posturi de control. Turcia găzduieşte, în aproximativ 12 tabere de refugiaţi, 44.000 de sirieni care s-au refugiat din cauza violenţelor din ţara lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *