Asocierea dintre Ucraina şi UE, imposibilă fără eliberarea Iuliei Timoşenko

, , ,
 
Iulia Timosenko, piatra de incercare a UE

Iulia Timosenko, piatra de incercare a UE

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, susţine că semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană este imposibilă în condițiile în care fostul premier Iulia Timoşenko se află în închisoare. „Dacă Ucraina nu îndeplineşte condiţiile UE, inclusiv cele referitoare la eliberarea Iuliei Timoşenko, UE nu va da dovadă de flexibilitate de ultim moment pentru semnarea Acordului de asociere”, a scris Martens pe contul său de Twitter, citat de site-ul partidului ucrainean de opoziţie „Batkivşcina”.
Partidul Iuliei Timoşenko aminteşte că şi şeful Delegaţiei UE în Ucraina, Ian Tombinski, a declarat recent că eliberarea fostului premier din închisoare este una dintre condiţiile pe care Kievul trebuie să le îndeplinească pentru semnarea Acordului de asociere între Ucraina şi UE. „Rămâne de actualitate cea mai importantă chestiune – detenţia Iuliei Timoşenko. Sperăm că această problemă va fi rezolvată înainte de summitul de la Vilnius”, a precizat Tombinski.

Contre europene

Afirmațiile lui Martens și Tombinski referitor la Iulia Timoșenko au fost respinse de un alt oficial european, care a făcut o declarație pentru ziarul „La Stampa”, dorind să-și păsterze anonimatul. „Nicio problemă internă a Ucrainei nu poate fi un motiv pentru Uniunea Europeană să refuze să mai coopereze cu partea ucraineană, Bruxellesul fiind conştient de faptul că nu poate pierde Kievul de dragul fostului prim-ministru condamnat Iulia Timoşenko”, scrie publicația „La Stampa”, citată de presa ucraineană.
De asemenea, preşedintele unei ţări europene a declarat, cu condiţia anonimatului, că problema dialogului dintre Ucraina și UE este foarte complexă. „De fapt, totul depinde de modul în care Putin abordează această chestiune, preşedintele rus dorind o cooperare de durată. Ucraina se află la mijloc, între noi şi Moscova, şi tinde să tatoneze cu ambele părţi, din cauza că încă nu are un instinct democratic, precum cel dezvoltat în UE în ultimii ani”, a declarat oficialul. „Comportamentul autorităţilor faţă de Timoşenko, însă, este o consecinţă a dorinţei de răzbunare. Din păcate, acest lucru este ceva normal în anumite sisteme politice”, a mai adăugat interlocutorul publicaţiei. „Vor trece 2-3 ani de la demararea negocierilor privind acordul comercial, ceea ce înseamnă că vom avea o mie de motive pentru a reaminti Kievului ce înseamnă democraţia. Într-un final, o vom salva pe Iulia Timoşenko. Dar Ucraina este mult mai importantă decât fostul său lider”, a mai subliniat politicianul european.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *