Asocierea dintre Ucraina şi UE ar putea fi semnată abia în 2014

, , , ,
 
Ucraina poate rata apropierea de UE

Ucraina poate rata apropierea de Uniunea Europeana

Dacă Ucraina nu va îndeplini până la summitul de la Vilnius toate recomandările făcute de Uniunea Europeană, atunci Acordul de asociere cu această ţară ar putea fi semnat abia anul viitor, în 2014, a declarat, miercuri, ministrul polonez al afacerilor externe (MAE), Radoslav Sikorski, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit declaraţiilor șefului diplomaţiei de la Varşovia, Kievul trebuie să îndeplinească întreg setul de recomandări făcute, anterior, de Bruxelles, iar în caz contrar semnarea respectivului document va fi amânată până anul viitor.
Sikorski a precizat că una dintre recomandările de bază pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească este eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko. „Aş ruga Ucraina să nu piardă vremea şi să îndeplinească ceea ce i-a mai rămas”, a subliniat ministrul polonez.

Iulia Timosenko, obiectiv strategic

De aceeași părere este și liderul fracțiunii Verzilor din Parlamentul European, deputatul german Rebecca Harms, care a declarat cã, în cazul în care fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko nu va fi eliberatã, Uniunea Europeanã nu va putea semna Acordul de asociere cu Ucraina.
Semnarea acestui Acord, menit să apropie și mai mult Kievul de Bruxelles, ar putea avea loc la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, programat pentru sfârșitul lunii viitoare. Eliberarea Iuliei Timoșenko este una din cerințele principale.
În ajunul summit-ului, tot mai multe voci propun Bruxelles-ului să nu condiționeze semnarea acordului de eliberarea Iuliei Timoșenko. Europarlamentarul Rebecca Harms susține, însă, că un astfel de compromis din partea statelor Uniunii ar însemna o abatere de la valorile europene.
Decizia UE depinde și de raportul emisarilor Parlamentului European, Aleksander Kwasnewski şi Pat Cox, care au programată o întâlnire cu deţinuta Iulia Timoşenko, în spitalul-penitenciar de la Harkov, pe 31 octombrie. Vizita europarlamentarilor în Ucraina, din aceste zile, este efectuată pentru a pune la punct ultimele detalii privind raportul în cazul Timoşenko, de care depinde în mare măsură semnarea Acordului de asociere între Kiev şi Bruxelles.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.