Asia, continentul „armelor rasare”

, , , , , ,
 

Pe piata mondiala a armamentului, tarile asiatice incep sa devina din ce in ce mai importante, potrivit unor date furnizate recent de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Raportul publicat luni arata ca India este in prezent cel mai mare importator mondial de arme conventionale majore, cuprinzand aproximativ 10 la suta din totalul mondial al importurilor de arme. Vecinul sau Pakistanul, cu care are o relatie extrem de dificila, ocupa locul 3, relateaza Epoch Times. China, care a fost cel mai mare importator de arme intre 2002 si 2006, ocupa acum locul 4, aspect care se explica in mare parte prin faptul ca importa mai putin, dar exporta mai mult, fiind reprezentantul unei tendinte de crestere. „Importatorii majori din Asia cauta sa isi dezvolte propriile industrii de armament si sa isi reduca dependenta de sursele externe de aprovizionare”, a afirmat Pieter Wezeman, cercetator senior in cadrul Programului de transferuri de arme al SIPRI, intr-o declaratie. China este in prezent cel de-al saselea exportator ca marime din lume, crescand exporturile sale cu 95 de procente in ultimii 10 de ani. „Acesta este in mare masura un rezultat al importului de arme chineze de catre Pakistan”, a declarat Paul Holtom, director al Programului transferuri de arme al SIPRI, intr-un comunicat de presa.

Peninsula belicoasa

Coreea de Sud, care este inca in razboi din punct de vedere tehnic cu vecinul ei imprevizibil si beligerant Coreea de Nord, este cel de-al doilea importator de arme din lume. Tensiunea militara din interiorul si din jurul Peninsulei Coreene a oscilat mai mult sau mai putin cu schimbarile bruste de dispozitie ale Phenianului. Luna trecuta relatiile pareau pline de speranta, din moment ce Coreea de Nord a fost de acord cu un moratoriu privind programul sau nuclear si testarea de rachete, dar deja si-a incalcat promisiunea, anuntand vineri ca va lansa o racheta cu raza lunga de actiune. Alte tensiuni din regiune au, de asemenea, impact asupra comertului cu arme, in special in ceea ce priveste problemele de la frontiera maritima din Marea Chinei de Sud, subliniaza SIPRI. Importatorul numarul 4, China, a provocat aproape fiecare natiune din Marea Chinei de Sud prin creante de suveranitate. Singapore, aliatul apropiat al Chinei, ocupa locul al cincilea mondial in importul de arme.

Importuri crescute

in general, Asia de Sud ca regiune, a crescut importurile de arme cu 185 la suta in ultimii 10 ani, cifrele din multe tari atingand valori exorbitante: Vietnam (cu 80 la suta), Indonezia (cu 144 la suta) si Malaezia (cu aproape 300 la suta). Cifrele SIPRI se bazeaza pe un sistem propriu dezvoltat, destinat sa reprezinte transferul de resurse militare si bazat pe costurile de productie cunoscute si datele despre livrarile efective. Ei au creat o unitate numita valoarea indicatorului de tendinta (TIV) pentru a compara transferul de arme conventionale majore. TIV ia in considerare printre altele raza de actiune, dimensiunile, sistemele de livrare, complexitatea si varsta armelor. in total, transferul international de arme conventionale majore a crescut cu 24 la suta fata de ultimii cinci ani. Printre alte majorari semnificative ale importurilor de arme din ultimul deceniu, multe s-au constatat in Africa, importurile crescand cu 110 la suta pe intregul continent. Doar Marocul a crescut importurile cu 443 la suta in aceasta perioada, multe fiind achizitii din ultimul an. Alti importatori mari sunt Algeria, rivalul regional al Marocului, si tari sub-sahariene din Africa, precum Uganda si Kenya.

SUA si Rusia fac cat 30% din piata

Printre natiunile exportatoare, Statele Unite ale Americii (clientul principal: Coreea de Sud) si Rusia (clientul principal: India) sunt inca cei mai mari exportatori, insumand 30, respectiv 24 la suta din piata. Acestea sunt urmate de Germania, Franta si Marea Britanie. Raportul nu a putut gasi un impact major asupra comertului cu arme datorita miscarii intitulate primavara araba. Rusia, care a fost principalul furnizor de arme pentru Siria in ultimii 10 ani, oferindu-i 78 la suta din armele sale, a contribuit la cresterea masiva de 580 la suta a importurilor, iar comertul este in curs de desfasurare. Statele Unite ale Americii sunt si au fost un important furnizor de arme pentru Egipt. Mark Bromley, cercetator senior in cadrul SIPRI a remarcat ca, in ciuda dezbaterii publice si parlamentare din mai multe state furnizoare, impactul asupra politicilor actuale a fost limitat.

Inarmare fara precedent pentru Siria

Regimul sirian si-a sporit cu 580% importurile de armament, intre 2007-2011, fata de precedentul cincinal. Rusia a fost principalul furnizor, cu livrari echivalente la 72% din total, potrivit raportului privind exporturile globale de arme publicat luni de Institutul International de Cercetari pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. Valoarea absoluta a importurilor siriene in ultimi cinci ani este de 790 de milioane de euro, noteaza marti ziarul El Pais. Principalul capitol al importurilor siriene intre 2002 si 2011 a fost cumpararea de rachete /in valoare de 349 de milioane de euro, potrivit SIPRI); sisteme de aparare antiaeriana (348 de milioane); avioane militare (120); nave (41); si senzori (34). Baza de date a SIPRI nu inregistreaza din 1993 cumpararea de echipamente de artilerie, cel mai utilizat in reprimarea rebelilor. Acest tip de armament are de obicei o lunga viata de functionare.
Cresterea marcanta a importurilor Siriei a inceput in 2008, dupa o perioada de stagnare a achizitiilor care a inceput in 1993. in aceasta perioada de a inceput dupa desfiintarea Uniunii Sovietice si coincide cu faza de slaba de crestere a economiei siriene, potrivit datelor FMI. intr-un schimb de e-mailuri de la New York la Stockholm, Paul Holtom si Mark Bromley, cercetatori ai SIPRI, remarca escaladarea achizitiilor siriene, care coincide cu ‘o schema de restructurare a datoriei siriene fata de Moscova legata de programe de cumparare de armament. O schema similara a fost aplicata Libiei si Algeriei’. Holtom noteaza ca dupa ce s-a aratat initial interesat de modernizarea armamentului sau, Damascul negociaza apoi conditiile cu Rusia. Odata incheiat acordul incepe fluxul. Totusi cresterea importurilor nu presupune o crestere a cheltuielilor militare siriene, dimpotriva, presupune o scadere de la 5,4% din PIB in 2002 pâna la 4% in 1999. Trebuie de asemenea remarcat ca, in pofida acestei cresteri, totalul importurilor siriene nu l-a depasit pe cel al Iordaniei, o tara cu 6 milioane de locuitori fata de 20 de milioane in Siria. Cadrul general al datelor SIPRI arata ca in cincinalul 2007-2011, exporturile globale au crescut cu 24% comparativ cu cincinalul 2002-2006.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *