Artileria grea a NATO, pe agenda summitului de peste Ocean

de | iul. 5, 2024 | Știri | 0 comentarii

NATO este decisă să prezinte la summitul de la Washington de săptămâna viitoare primul său angajament privitor la industria de apărare, urmând să le ceară ţărilor membre să-şi sporească producţia de armament şi să aplice o standardizare mai strictă a muniţiei pentru a face proiectilele interoperabile pe câmpul de luptă, relatează agențiile internaționale de presă, […]

NATO este decisă să prezinte la summitul de la Washington de săptămâna viitoare primul său angajament privitor la industria de apărare, urmând să le ceară ţărilor membre să-şi sporească producţia de armament şi să aplice o standardizare mai strictă a muniţiei pentru a face proiectilele interoperabile pe câmpul de luptă, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Karadeniz Press.

Examenul Ucraina

”Ucraina a arătat că standardizarea noastră este bună pe hârtie, dar nu atât de bună în teren”, a declarat o oficialitate NATO, care s-a referit la muniţii precum obuzele de artilerie calibru 155 mm, care sunt insuficiente la nivel mondial pe fondul cererii crescute cauzate de invazia rusă pe scară largă începută în Ucraina în februarie 2022.
În timp ce NATO consolidează standardele pentru muniţia folosită de arme precum puştile de asalt, ceea ce le permite ţărilor aliate să folosească muniţiile reciproc, lucrurile nu sunt la fel de simple în cazul obuzelor de artilerie.
Deşi există un standard NATO pentru muniţia de artilerie, implementarea sa este voluntară, iar lipsa de adeziune a fragmentat piaţa şi a împiedicat fluxul de livrări.
Un număr de 14 ţări din NATO şi-au rezervat dreptul de a se abate de la standard, ceea ce înseamnă că există tipuri diferite de muniţie calibru 155 mm.
Muniţii diferite pot fi încă folosite de toate obuzierele, dar operatorii trebuie să verifice specificaţia proiectilelor atunci când le încarcă în armă, în caz contrar riscând să rateze ţintele cu 50 – 60 de metri, potrivit experţilor în artilerie.

Muniţie standardizată NATO

Specificaţiile sunt înregistrate în tabele pe care operatorii le utilizează, dar oficialităţile susţin că uneori companiile nu furnizează toate datele necesare, lucru pe care NATO intenţionează să îl schimbe. Este avută în vedere introducerea mai multor standarde comune, ceea ce ar însemna tabele mai simple şi mai scurte.
”O lume în care ar exista o muniţie standardizată NATO, unde fiecare stat aliat produce acelaşi lucru, ar fi o lume mult mai simplă pentru comandanţii militari, pentru că atunci nu ai absolut nicio îndoială că toată lumea foloseşte aceeaşi muniţie”, a explicat reprezentantul NATO.
Iniţiativa NATO ar putea însă întâmpina opoziţia unor companii producătoare de muniţie, întrucât ea ar spori concurenţa şi ar reduce preţurile.
Ţările NATO şi-au sporit producţia de muniţii începând din 2022, de la aproximativ 100.000 de obuze de artilerie înaintea războiului din Ucraina la aproape 2 milioane în acest an şi 3 milioane aşteptate în 2025.

Element esențial

Artileria grea este un element esențial al forțelor armate moderne, oferind suport de foc indirect și având capacitatea de a lovi ținte la distanțe mari. Statele NATO au o varietate de sisteme de artilerie grea, fiecare cu propriile sale caracteristici și specificații tehnice. Aceste sisteme sunt esențiale în operațiunile militare, având roluri cruciale în distrugerea infrastructurilor inamice, interdicția teritoriului și sprijinirea infanteriei și a forțelor mecanizate.

Printre tipurile de artilerie grea folosite de statele NATO, putem enumera obuzierele autopropulsate sunt vehicule blindate echipate cu tunuri de calibru mare, proiectate pentru a oferi suport mobil și flexibil pe câmpul de luptă. Printre cele mai importante sisteme putem enumera:

-M109 Paladin (SUA): Unul dintre cele mai răspândite obuziere autopropulsate din lume, M109 este echipat cu un tun de 155 mm. Are o rază de acțiune de până la 24 km cu muniție standard și până la 30 km cu proiectile asistate de rachete.

-PzH 2000 (Germania): Considerat unul dintre cele mai avansate obuziere autopropulsate, PzH 2000 are un tun de 155 mm și poate atinge ținte la distanțe de până la 40 km cu muniție standard și peste 50 km cu proiectile asistate de rachete.

Alte sisteme mai sunt tunurile de campanie remorcate, transportate de vehicule și poziționate pe teren pentru a oferi sprijin prin focul executat. Printre cele mai importante putem enumera:

-M777 (SUA): Un tun remorcat de 155 mm, cunoscut pentru greutatea sa redusă datorită utilizării titanului. M777 este capabil să tragă muniție convențională la distanțe de până la 24 km și proiectile asistate de rachete la peste 30 km.

-FH-70 (consorțiu NATO): Un tun remorcat de 155 mm dezvoltat de Marea Britanie, Germania și Italia. FH-70 poate trage la o distanță de până la 24 km cu muniție standard.

Mortiere și muniție

Mortierele de diferite dimensiuni sunt arme de artilerie care trag proiectile într-un arc înalt, fiind ideale pentru lovirea țintelor ascunse de obstacole naturale sau artificiale. Exemple includ:

Mortierul de 120 mm (NATO): Utilizat de majoritatea țărilor NATO, acest mortier este mobil și poate trage proiectile explozive la distanțe de până la 7-8 km.

Cardom (Israel): Un sistem modern de mortier de 120 mm, automatizat, montat pe vehicule. Acesta oferă un suport de foc precis și rapid pentru unitățile de infanterie.

Muniția utilizată este variată, cea mai comună fiind muniția explozivă și include proiectile cu încărcătură explozivă utilizate pentru a distruge ținte sau a crea șocuri și daune fragmentate.

Printre acestea sunt:

-Proiectile HE (High Explosive): Utilizate pentru a distruge infrastructuri, vehicule și personal. Acestea explodează la impact sau la o distanță presetată.

-Proiectile HE-FRAG: Proiectile explozive-fragmentare care, la detonare, eliberează fragmente letale pe o arie largă.

Muniția asistată de rachete (RAP) este folosită pe scară largă de statele NATO. Proiectilele RAP sunt proiectate pentru a atinge distanțe mai mari decât cele standard, fiind echipate cu mici rachete care se aprind după lansare. Printre cele mai folosite sunt următoarele modele:

-M549A1 (SUA): Un proiectil de 155 mm asistat de rachete, capabil să atingă ținte la peste 30 km.

-DM121 (Germania): Proiectil de 155 mm asistat de rachete, utilizat în PzH 2000, care poate atinge distanțe de până la 40 km.

Tehnologia modernă a permis dezvoltarea proiectilelor inteligente care pot ghida automat spre țintă, crescând precizia și eficiența. Muniția inteligentă și ghidată este folosită de toate armatele state. Printre aceste exemple putem enumera:

-Excalibur (SUA): Un proiectil de artilerie ghidat GPS de 155 mm, care poate lovi ținte cu o precizie de câțiva metri la distanțe de până la 40 km.

-SMArt 155 (Germania): Un proiectil de 155 mm cu submuniții ghidate individual, destinat lovirii vehiculelor blindate și altor ținte dure.

Un tip de muniție mai puțin cunoscut este muniția de iluminare și fum. Aceste tipuri de muniții sunt utilizate pentru a ilumina câmpul de luptă pe timp de noapte sau pentru a crea perdele de fum, oferind acoperire pentru trupele prietene.

Proiectilele de iluminare sunt lansate pentru a ilumina zone întinse pe timp de noapte, facilitând operațiunile de noapte.

Proiectilele de fum sunt utilizate pentru a crea bariere de fum care ascund mișcările trupelor sau distrag atenția inamicului.

Artileria grea a statelor NATO reprezintă o componentă crucială a capacităților militare moderne, oferind o combinație de mobilitate, putere de foc și precizie. Fie că este vorba de obuziere autopropulsate, tunuri de campanie remorcate sau mortiere grea, aceste sisteme sunt susținute de o gamă variată de muniții, fiecare cu propriile sale avantaje și aplicații tactice. Dezvoltarea continuă a tehnologiilor de muniție inteligentă și asistată de rachete subliniază angajamentul NATO de a menține superioritatea pe câmpul de luptă prin inovație și adaptabilitate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *