Artificiul sarbesc functioneaza: CE nu stie de plangerile romanilor, ci de ale vlahilor

, , , ,
 

CE minoritExecutivul european de la Bruxelles a cazut in capcana segregationista intinsa de Serbia si spune ca nu este la curent cu probleme legate de drepturile romanilor din aceasta tara, ci doar cu cele ale vlahilor. Comisia Europeana spune ca nu stie de plangeri adresate de romanii din Serbia in legatura cu hartuiri inaintea alegerilor pentru Consiliul National al minoritatilor, spunand ca este informata doar despre plangeri ale vlahilor. Potrivit unui comunicat al biroul de presa al PPE, eurodeputatul roman Cristian Preda a adresat in sedinta Comisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European o intrebare despre desfasurarea alegerilor pentru Consiliul National al minoritatilor din Serbia. Europarlamentarul roman a evocat plangerile comunitatilor romane din Timoc si Voivodina referitoare la hartuirea care a avut loc inaintea scrutinului si la neregulile din ziua alegerilor, desfasurate la 6 iunie.

Romanii, ca vlahi sau moldoveni

In replica, cei de la Comisia Europeana au dovedit inca o data ca nu inteleg adevaratele probleme ale minoritatilor laudand Serbia pentru adoptarea legii privind Consiliile minoritatilor nationale. CE  a mai raspuns ca nu este la curent cu plangeri adresate de romanii din Serbia, ci doar cu cele ale vlahilor. Comisia a subliniat, de asemenea, faptul ca va continua dialogul despre minoritati cu autoritatile sarbe. La randul sau, eurodeputatul Cristian Preda a tinut sa sublinieze distinctia artificiala facuta de autoritatile sarbe intre romani si vlahi, comparand-o cu diferenta facuta de fostii lideri comunisti de la Chisinau intre moldoveni si romani, ulterior preluata de Ucraina, pentru a diviza comunitatea romana din aceasta tara. “Desi Romania sustine aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, o buna punere in practica a legilor menite sa protejeze minoritatile nationale este necesara pentru ca aceasta tara sa isi demonstreze apartenenta la familia europeana”, a precizat Preda.

Baconschi atrage atentia Belgradului

Agentia KARADENIZ-PRESS scria la 17 iunie ca ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a atentionat Serbia sa respecte drepturile tuturor romanilor de pe teritoriul sau in concordanta cu valorile Uniunii Europe. Subiectul central al vizitei lui Baconschi la Belgrad a fost cel legat de diviziunea artificiala dintre romani si asa –numitii “vlahi”. Baconschi a facut apel urgent la autoritatile sarbe sa acorde si acestei comunitati de romani din Valea Timocului (estul Serbiei –  circa 250.000) acealeasi drepturi de care se bucura comunitatea romanilor din regiunea Voivodina (nord) pentru ca acestia sa beneficieze cu totii de drepturilor fundamentale – educatie, cultura, serviciu religios – in limba romana. “Ii rugam pe prietenii sarbi sa-si faciliteze parcursul european, prin usurarea dialogului intre statul sarb si minoritatile nationale”, a declarat Baconschi la Varset. Cei mai multi romani dintre cei circa 300.000 de pe teritoriul Serbiei locuiesc in Valea Timocului, in estul Serbiei, si Voivodina, in nordul tarii. Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale. in Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina. Numiti “vlahi”, romanii din Timoc nu au fost insa niciodata recunoscuti ca minoritate nationala si, in consecinta, au fost privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna. inaintea alegerilor pentru Consiliul national al minoritatilor, reprezentanti ai romanilor din Timoc au denuntat presiunile autoritatilor sarbe, acuzand verificarile listelor electorale si mutarea sectiilor de vot, precum si interogarea de catre politie a unor membri ai comunitatii din diferite localitati.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Artificiul sarbesc functioneaza: CE nu stie de plangerile romanilor, ci de ale vlahilor […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *