Armenia: Reactorul de la Metzamor, in functiune pana in 2020

, ,
 

Armenia a anunţat joi că a decis să prelungească până în anul 2020 durata de exploatare a reactorului nuclear de la controversata centrală Metzamor, care a început să funcţioneze acum mai bine de 30 de ani şi care este situată într-o zonă seismică.
Această prelungire este „indispensabilă pentru a asigura securitatea energetică şi independenţa energetică a Armeniei, ţinând cont de timpul necesar pentru construirea unui nou reactor”, a declarat guvernul armean într-un comunicat. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a „susţinut pe deplin” această decizie, a afirmat premierul armean, Tigran Sargsian, citat în comunicat.
Centrala nucleară Metzamor, situată la numai 30 de kilometri de Erevan, aproape de frontiera cu Turcia, se află într-o zonă seismică, scena unui puternic seism care a ucis 25.000 de persoane în 1988. Experţi ai AIEA au inspectat această centrală anul trecut şi i-au recomandat Armeniei să-i întărească securitatea, după ce accidentul de la centrala niponă Fukushima din martie 2011 a făcut să renască temerile în acest domeniu. Ei au afirmat, totuşi, că nu au găsit „nimic extraordinar”.
Autorităţile armene au închis centrala după cutremurul de pământ din 1988, dar au fost nevoite să o redeschidă după câţiva ani, în pofida obiecţiilor formulate de Uniunea Europeană şi SUA, pentru a face faţă penuriei de energie electrică. Centrala, al cărei reactor actual de 407,5 megawaţi a intrat în funcţiune în 1976, produce 40% din energia Armeniei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *