Arme pentru Ucraina, miezul conflictului Vest-Est

, , , , , ,
 

American-Army-Livrarea de armament pentru armata ucraineana provoaca polemici importante in relatia Washington-Bruxelles-Moscova, fapt ce ar putea inflama spiritele in zona de conflict din estul Ucrainei. In timp ce in SUA se dezbate aprins acesta posibilitate, Rusia a avertizat joi ca un astfel de gest va crea un ‘prejudiciu colosal’ relatiilor dintre Rusia si SUA. „O decizie a Washingtonului privind o eventuala livrare de arme letale americane, ceruta de Kiev pentru a combate rebeliunea prorusa din estul Ucrainei, ‘este susceptibila sa aduca un prejudiciu colosal relatiilor ruso-americane”, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse Aleksandr Lukasevici, citat de RIA Novosti. Declaratiile acestuia vin pe fundalul vizitei sefului diplomatiei americane, John Kerry, la Kiev pentru a discuta posibilitatea inarmarii armatei ucrainene in scopul de a face fata razboiului din estul tarii, acolo unde rebelii rusi, ajutati de trupe paramilitare ruse incep sa castige teren. in cadru vizitei sale, John Kerry va purta convorbiri cu presedintele Petro Porosenko, cu premierul Arseni Iateniuk, cu ministrul de externe Pavlo Klimkin, precum si cu reprezentanti ai conducerii parlamentului. Deplasarea secretarului de stat american la Kiev intervine pe fondul escaladarii tensiunilor in estul Ucrainei, numarul civililor ucisi crescand in mod dramatic in ultimele saptamani. in ultimele 24 de ore, 14 civili au fost ucisi in regiune, dupa cum au anuntat surse locale.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko declara marti ca “nu are nicio indoiala” ca SUA va livra arme Ucrainei pentru a ajuta armata acestei tari sa lupte impotriva separatistilor, autoritatile de la Kiev sperand ca un anunt in acest sens sa intervina cu ocazia vizitei de joi a secretarului de stat american in capitala ucraineana. In acest context, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Edward Lute, a declarat miercuri ca Washingtonul dispune de dovezi incontestabile ca trupele ruse actioneaza in estul Ucrainei din aprilie, cand au inceput confruntarile intre armata ucraineana si rebelii separatisti. Expertii militari rusi joaca un rol de comanda si control in acest conflict si manevreaza echipamente militare sofisticate, care nu sunt la indemana separatistilor neinstruiti, a spus el inainte de o reuniune la Bruxelles a ministrilor apararii din tarile NATO. Fortele ruse sunt reprezentate pe teritoriul Ucrainei si prin trupe, dar si prin personal operativ al serviciilor de informatii. Unii ofiteri de informatii poarta uniforma armatei ruse, altii insa sunt imbracati in civil, a mai afirmat Douglas Edward Lute.

NATO intentioneaza sa intareasca flancul estic

Alianta Nord-Atlantica urmeaza sa decida joi daca va consolida prezenta trupelor NATO in zona flancului sau estic prin crearea a unei forte militare de 5.000 de soldati coordonati de sase centre de comanda. Este de asteptat ca acestea sa fie infiintate in cele trei tari baltice (Estonia, Letonia si Lituania), in Polonia, Romania si Bulgaria. ‘Avem de luat decizii importante. Decizii cu privire la modul in care putem consolida apararea noastra colectiva’, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor apararii din tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice. “Acesta este un raspuns la actiunile agresive ale Rusiei, care a incalcat dreptul international si a anexat Crimeea”, a afirmat Stoltenberg. “Vom decide marimea si componenta noii forte, numita ‘varf de lance’, si ne vom asigura ca aceasta sa poata fi desfasurata in cateva zile’, a explicat el. Aceasta forta urmeaza sa fie compusa din ‘5.000 de persoane’ si sa fie declarata operationala in 2016.

 

 

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *