Arme chimice: Rusia și regimul lui Bashar al Assad sfidează ONU

de | ian. 26, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Info Militar, Intelligence, Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu, Știri | 0 comentarii

Regimul Bashar al Assad, sprijinit de Kremlin, neagă, în continuare, că a recurs la arme chimice în conflict, după acuzaţii împotriva forţelor sale în legătură cu un atac chimic asupra unei enclave a rebelilor în apropiere de Damasc. De asemenea, Rusia a respins, la ONU, acuzaţiile SUA privind răspunderea pentru utilizarea armelor chimice în Siria. […]
Alianta Putin-Assad pune ONU pe jar
Alianta Putin-Assad pune ONU pe jar

Alianta Putin-Assad pune ONU pe jar

Regimul Bashar al Assad, sprijinit de Kremlin, neagă, în continuare, că a recurs la arme chimice în conflict, după acuzaţii împotriva forţelor sale în legătură cu un atac chimic asupra unei enclave a rebelilor în apropiere de Damasc. De asemenea, Rusia a respins, la ONU, acuzaţiile SUA privind răspunderea pentru utilizarea armelor chimice în Siria.

„Siria condamnă minciunile şi acuzaţiile (…) privind utilizarea de arme chimice”, a spus o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Damasc, citată de agenţia oficială de presă SANA. Recent, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a acuzat forţele proregim de un nou atac chimic în Ghouta Orientală, la est de Damasc, unde au fost raportate 21 de cazuri de sufocare. Locuitori şi surse medicale au vorbit despre un atac cu clor.

La iniţiativa Franţei, 24 de ţări, printre care şi SUA, au lansat marţi la Paris un nou parteneriat cu obiectivul de a face schimb de informaţii şi de a stabili liste cu persoane implicate în utilizarea de arme chimice în Siria, transmite Agerpres. „Peste 20 de civili, în majoritate civili, au fost victime ale unui presupus atac cu clor”, a spus la această reuniune şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson, în opinia căruia Rusia, aliat al regimului sirian, poartă „în ultimă instanţă vina pentru victimele de la Ghouta”.

De la începutul conflictului în Siria în 2011, regimul lui Bashar al-Assad a negat că a recurs la arme chimice. El a acceptat în 2013 să declare şi să predea arsenalul chimic în conformitate cu un acord supervizat de Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice.

Rusia neagă și acuză SUA

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizate la cererea sa, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a apreciat că secretarul de stat american, Rex Tillerson, a formulat declaraţii „la întâmplare” împotriva regimului de la Damasc, considerând guvernul Siriei vinovat de cel mai recent atac cu arme chimice, în Ghouta Orientală. Tillerson a afirmat marţi, în cadrul unei reuniuni diplomatice de la Paris, că „peste 20 de civili, în majoritate copii, au fost victime ale unui presupus atac cu clor”, luni, şi că „indiferent de cine este autorul atacurilor, Rusia poartă în ultimă instanţă responsabilitatea”. La conferinţa găzduită de Franţa au participat reprezentanţi a 24 de ţări.

„Nu e ciudat că acest episod – care încă nu e confirmat – a coincis cu reuniunea de la Paris?”, a întrebat Nebenzia la ONU. „Este o coincidenţă stranie”, a susţinut el. Reprezentantul Rusiei a relansat cu aceeaşi ocazie ideea unui nou organism internaţional de anchetă privind utilizarea armelor chimice în Siria. Acesta ar urma să fie „imparţial, independent, profesionist şi credibil” şi să înlocuiască experţii internaţionali din cadrul aşa-numitului grup JIM (Joint International Mechanism – mecanismul internaţional comun), contestat de Moscova. Mandatul JIM nu a putut fi reînnoit din cauza exercitării de către Rusia a dreptului de veto în Consiliul de Securitate.

Refuz american

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a respins imediat iniţiativa Rusiei, arătând că Statele Unite nu vor accepta nicio propunere care „subminează capacitatea noastră de a stabili adevărul sau politizează o anchetă independentă şi imparţială”. Ea a arătat că Rusia a susţinut JIM câtă vreme acesta a găsit vinovat Statul Islamic, dar a contestat mecanismul când acesta a început să formuleze acuzaţii împotriva regimului sirian. Controversa de la ONU are loc în contextul începutului unui nou ciclu de negocieri de pace pentru Siria coordonate de Naţiunile Unite, joi şi vineri, la Viena, şi înaintea unui congres pentru dialogul inter-sirian convocat de Rusia la Soci, la începutul săptămânii viitoare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *