Armata Ucrainei, decimată în Donbass. Ziua Apărătorului, marcată de radicalii naționaliști la Kiev

, , , ,
 
OSCE, simplu martor în războiul din Donbass

OSCE, simplu martor în războiul din Donbass

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a dat ordin comandanților Operațiunii Forțelor Unite din Donbas să deschidă focul cu toate armele din dotare pentru a salva viețile luptătorilor ucraineni, relatează mass-media din Ucraina, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Ordinul a fost dat în timpul unei întrevederi dintre Poroșenko și comandanții brigăzilor Forțelor Armate, Gărzii Naționale și Serviciul Frontierei de Stat din marja unei vizite de lucru în regiunea Hmelnițki.

„Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenarii – atât pentru apărare, cât și pentru o contra-ofensivă eficientă”, a declarat Poroșenko. „Nu trebuie să cedăm provocărilor în zona desfășurării Operațiunii Forțelor Unite. Totuși, autorizez și ordonez să se folosească toate forțele și mijloacele aflate la dispoziția dumneavoastră în calitate de foc de răspuns, pentru salvarea vieților oamenilor noștri”, a spus președintele ucrainean.

El a subliniat că cererea sa principală este „să nu se renunțe la nicio fărâmă de pământ ucrainean” și să se „salveze fiecare soldat ucrainean”.

Estul însângerat

7 militari ucraineni au fost ucişi în ultimele zile, iar alţii au fost răniţi în estul separatist prorus, arată mass-media de la Kiev de la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre militari au fost ucişi într-un bombardament, iar alţi doi au fost răniţi mortal de deflagraţia unui dispozitiv exploziv, a precizat ministerul într-un comunicat.

Cele două părți s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului și folosirea armamanetului ușor și de calibru greu din dotare.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată în zona de conflict, a anunţat într-un raport că una dintre patrulele sale a fost vizată recent de gloanţe de origine necunoscută, pe un teritoriu aflat sub controlul Kievului.

Conflictul între separatişti proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la începutul războiului, în 2014. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că susţine militar şi financiar rebelii, ceea ce Moscova dezminte, în pofida a numeroase probe.

Acordurile de pace de la Minsk, încheiate în 2015, şi urmate de o serie de armistiţii, au permis o reducere considerabilă a confruntărilor armate, însă izbucniri de violenţă continuă să aibă loc periodic de-a lungul liniei frontului.

Manifestări naționaliste

Mii de naţionalişti ucraineni au manifestat duminică la Kiev, cu ocazia sărbătorii naţionale a Apărătorului, relatează mass-media internațională, citată de KARADENIZ PRESS. Mulţi participanţi aveau feţele acoperite şi purtau uniforme, iar steaguri naţionaliste în culorile roşu şi negru au fluturat alături de drapelele naţionale galben-albastre.

Autorităţile au anunţat desfăşurarea a 6000 de poliţişti, dar violenţe nu s-au înregistrat.

În dimineața zilei, mii de credincioşi, printre care şi preşedintele Petro Poroşenko, au asistat la o rugăciune în centrul capitalei, sub conducerea patriarhului ortodox Filaret. Acesta a fost recunoscut joia trecută de Patriarhia Constantinopolului, deşi fusese excomunicat de biserica ortodoxă rusă. Petro Poroşenko a subliniat că „o biserică autocefală constituie o parte din strategia țării, pro-europeană şi pro-ucraineană”. În paralel, o ceremonie religioasă rivală la care au participat circa 500 de persoane a avut loc la lavra Kievo-Pecersk, aflată sub oblăduirea Patriarhiei de la Moscova. (N.G.)

1 răspunde
  1. carstea
    carstea says:

    Conform declaratiilor facute de presedintele tarii, ne gandim ca sunt grupuri ale armatei ucrainiene prinse in incercuire, cum de fapt au mai fost. Pacat de oamenii care mor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *