Armata ucraineana si rebeli prorusi se acuza reciproc de incalcarea armistitiului in estul Ucrainei

, , , ,
 

IN15_UKRAINE_1845682f

Chiar si dupa semnarea noului acord de la Minsk pentru incetarea focului, armata ucraineana si rebeli prorusi se acuza reciproc de incalcarea noii intelegeri. Nu mai putin de patru soldati ucraineni au fost ucisi si alti 21 raniti in urma atacurilor repetate ale insurgentilor in zona localitatii Debaltevo. ‘Gruparile armate ilegale nu respecta armistitiul’, afirma Anatoli Stelmah, purtator de cuvant al armatei ucrainene. In ce priveste situatia de la Debaltevo, unde se afla un nod feroviar strategic, responsabilul ucrainean sustine ca “frecventa atacurilor chiar a sporit in comparatie cu zilele precedente” si ca separatistii “folosesc toate tipurile de arme’, inclusiv tancuri si lansatoare multiple de rachete Grad. Stelmah a mai afirmat ca serviciile de secrete militare ale Ucrainei dispun de informatii ce atesta ca ‘separatistii au primit ordinul sa cucereasca Debaltevo cu orice pret’. El a mentionat ca in ultimele 24 de ore rebelii prorusi au efectuat 112 atacuri asupra pozitiile armatei ucrainene.

De asemenea, un corespondent al agentiei Reuters la Vulehirsk, localitate situata la circa zece kilometri vest de Debaltevo, afirma ca, din directia acestui oras, se aud explozii puternice ce se succed aproximativ la fiecare zece secunde. Un purtator de cuvant al Kievului spune ca armata ucraineana nu va putea incepe luni, asa cum era prevazut, retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, intrucat rebelii prorusi isi continua atacurile. ‘Nu poate fi luata in considerare, pentru moment, problema retragerii armelor grele. Cum pot fi retrase armele, cand rebelii incearca sa ne atace cu tancurile si cand trag asupra noastra in permanenta?’, a declarat Vladislav Selezniov. Aflat in vizita la Sofia, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a subliniat ca Ucraina este total angajata fata de implementarea acordurilor de la Minsk. El a precizat ca ”fortele armate ucrainene au fost atacate de 112 ori de teroristi (rebelii prorusi, n.red.) in Donetk si Lugansk in ultimele 24 de ore”.

La randul sau, Eduard Basurin, numarul doi in comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Donetk, a declarat ca fortele ucrainene si-au reluat bombardamentele asupra mai multor localitati, el vorbind despre ’27 de incalcari ale incetarii focului’. Seful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) in Ucraina a Organizatiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), Ertugrul Apakan, a declarat luni ca armistitiul din estul Ucrainei a fost in general respectat in ultimele 12 ore. Apakan a spus ca membrii misiunii nu au reuşit sa ajunga la Debalteve pentru a constata care este situatia El a indemnat atat trupele ucrainene, cat şi insurgentii proruşi sa asigure reprezentantilor OSCE accesul in toate teritoriile aflate in conflict. Armistitiul intre fortele guvernamentale şi insurgentii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat in vigoare duminica la ora 0.00 (0.00, ora Romaniei).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *