Armata ucraineana a demarat o noua operatiune ofensiva in zona Mariupol

de | feb. 10, 2015 | Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

O noua ofensiva a fost lansata, marti, de catre Garda nationala ucraineana impotriva pozitiilor separatistilor rusi din zona orasului Mariupol. Secretarul Consiliul National de Securitate si Aparare de la Kiev (NSDC) , Oleksandr Turcinov, a declarat ca ”se afla in apropiere de Mariupol, unde unitati ale Garzii nationale au strapuns apararea inamicului si au trecut […]

mariupolO noua ofensiva a fost lansata, marti, de catre Garda nationala ucraineana impotriva pozitiilor separatistilor rusi din zona orasului Mariupol. Secretarul Consiliul National de Securitate si Aparare de la Kiev (NSDC) , Oleksandr Turcinov, a declarat ca ”se afla in apropiere de Mariupol, unde unitati ale Garzii nationale au strapuns apararea inamicului si au trecut la ofensiva”. In ultimele 24 de ore, cel putin sapte soldati ucraineni si cinci civili au fost ucisi in luptele din estul Ucrainei, au anuntat autoritatile ucrainene si rebelii prorusi, in bilanturi separate. ”Sapte soldati au fost omorati si 23 raniti in lupte si in tirurile asupra pozitiilor armatei”, a spus purtatorul de cuvant al Statului major al fortelor armate ucrainene, Viaceslav Selezniov, intr-o conferinta de presa.

In paralel, trei civili au fost ucisi si sapte raniti in urma tirurilor de artilerie la Debaltevo, oras controlat de armata ucraineana, dar in pericol de a fi incercuit de rebelii prorusi. In orasul Donetk, fief al rebelilor, doi civili au fost ucisi, potrivit unui bilant prezentat de primarul separatist. Tiruri de artilerie si de rachete Grad lansate dinspre pozitiile separatistilor au putut fi auzite luni noaptea si marti dimineata. Violentele din estul Ucrainei au loc in contextul in care Franta, Germania, Ucraina si Rusia negociaza un plan de pace care sa puna capat conflictului inceput in urma cu 10 luni si soldat cu peste 5.400 de morti, iar rezultatele discutiilor ar putea fi anuntate, miercuri, la Minsk.

Pe de alta parte, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, a declarat ca Rusia isi va continua eforturile diplomatice pentru reglementarea crizei din Ucraina, chiar daca SUA vor incepe sa livreze arme Kievului. ‘Daca ele (SUA) vor livra arme, va avea loc o escaladare a conflictului, acesta se va amplifica’, a subliniat Patrusev, in timpul unei conferinte de presa. ‘Nu, eu cred ca vom actiona pe cai diplomatice’, a spus Patrusev, intrebat daca sunt posibile reactii de raspuns din partea Rusiei in cazul in care SUA vor livra arme Ucrainei.

Fara sfere de influenta

In acest context, SUA nu vor permite ca Ucraina si Republica Moldova sa intre din nou sub sfera sa de influenta a Moscovei. Astfel de idei au aparut intr-un document de 42 de pagini adresat catre Comisia Senatului american pentru Aparare, intocmit de candidatul la postul de ministru al Apararii al SUA, Ashton Carter. „Resping ideea ca Rusia ar trebui sa beneficieze de „o sfera de influenta”. Daca voi fi aprobat in functie, voi continua sa-i incurajez pe partenerii Statelor Unite, cum ar fi Republica Moldova, Georgia si Ucraina, sa-si consolideze in continuare securitatea si interoperabilitatea militara cu NATO”, a scris Carter in raportul sau. „Toate cele trei tari au regiuni puternic influentate de politica Moscovei si armata rusa. Potrivit Curtii Europene a Drepturilor Omului, in Transnistria, regiunea separatista a Republicii Moldova, stationeaza un numeros contingent militar rus, aflat sub autoritatea efectiva a Rusiei si considerat legal de Moscova. Georgia are doua regiuni contestate asupra carora se exercita influenta Rusiei: Osetia de Sud si Abhazia. Georgia si Rusia au purtat un razboi in 2008 pentru zonele care acum in mare masura functioneaza ca state separatiste. Rusia a anexat si regiunea ucraineana Crimeea si este acuzata de sprijinirea rebelilor pro-rusi in razboiul actual din estul Ucrainei”, se spune in raportul lui Ashton Carter.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *