Armata turca, la mana justitiei

de | ian. 28, 2010 | Alte regiuni, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile judiciare turce au pus recent in stare de libertate opt militari apartinand unei unitati a fortelor speciale, arestati la sfarsitul lunii decembrie 2009, in cursul unei anchete cu privire la o posibila conspiratie a armatei impotriva guvernului de la Ankara, relateaza mass-media turca, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Armata turca a intrat in conflict cu guvernul Erdogan

Armata turca a intrat in conflict cu guvernul Recep Erdogan

Autoritatile judiciare turce au pus recent in stare de libertate opt militari apartinand unei unitati a fortelor speciale, arestati la sfarsitul lunii decembrie 2009, in cursul unei anchete cu privire la o posibila conspiratie a armatei impotriva guvernului de la Ankara, relateaza mass-media turca, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor judiciare citate, autoritatile pregatesc arestarea unui numar de ofiteri activi si rezervisti, acuzati de participare la un vast complot, vizand rasturnarea printr-o lovitura de stat militara a guvernului islamist moderat condus de Recep Tayip Erdogan.
Obiectivul anchetei il constituie un posibil complot vizand asasinarea vicepremierului turc Bulent Arinc, iar arestarea celor opt militari a fost precedata la 19 decembrie de punerea in stare de arest a doi ofiteri, un colonel al fortelor terestre si un pilot militar care au trecut de cateva ori prin fata resedintei vicepremierului Arinc la bordul unui automobil. Cei doi ofiteri, membri ai serviciului militar de informatii turc, au fost eliberati, dar la 26 decembrie au fost rearestati impreuna cu alti sase militari sub banuiala de participare la complot. Armata turca a declarat ca nu se opune unei perchezitii a politiei la sediul unitatii fortelor speciale din care fac parte militarii arestati.
Reamintim ca zeci de ofiteri, membri ai corpului universitar si jurnalisti turci sunt judecati sub banuiala de implicare intr-o tentativa de lovitura de stat si a emis ipoteza ca valul de arestari si procesele fac parte din efortul autoritatilor de a-si impune controlul asupra fortelor armate si a dovedi ca Turcia este un stat cu o democratie stabila, una din conditiile esentiale pentru aderarea la UE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *