Armata turca, decapitata legal de justitie

, , ,
 

Armata turca, tinta a epurarilor juridice

Justitia turca a pronuntat vineri pedepse grele de inchisoare pentru peste 300 de ofiteri acuzati ca au complotat pentru rasturnarea guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, primul verdict dintr-o serie de procese controversate si denuntate de opozitie drept o vanatoare de vrajitoare, relateza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Tribunalul din Silivri, aflat la aproximativ 50 de km de Istanbul, a pronuntat pedepse de 20 de ani de inchisoare pentru “creierul” acestui complot, fostul general Cetin Dogan si ex-comandant al primei armate, si in cazul sefilor armatei aerului si marinei, Ibrahim Firtina si Ozden Ornek.
78 de ofiteri au fost condamnati la 18 ani de inchisoare in timp ce alti 246 au primit 16 ani de inchisoare. Acesti ofiteri au fost declarati vinovati, in diverse grade, de “tentativa de impiedicare prin forta a actiunii guvernului Republicii”, o pedeapsa pasibila de inchisoare pe viata dar care a fost redusa deoarece infractiunea, independent de vointa acuzatilor, nu s-a putut realiza, precizeaza oficialii turci. Pentru majoritatea acuzatilor s-a interzis pe viata activitatea in sectorul public. 34 de ofiteri au fost achitati, iar verdictul in cazul celorlalti acuzati nu este definitiv.

Reactie dura

Imediat ce s-a pronuntat sentinta, multimea de rude a acuzatilor a reactionat violent, huiduind judecatorii. Acuzatii au salutat multimea, unii cu pumnul ridicat, iar sticle de apa au zburat in directia magistratilor, in timp ce o parte a publicului intona imnul national.
Potrivit verdictului curtii, aceasta conspiratie avea drept obiectiv alungarea de la putere a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) prin intermediul unei serii de atentate care ar fi semanat haosul si ar fi justificat o interventie a armatei. Inculpatii au contestat insa aceasta versiune a faptelor, sustinand ca era vorba de un scenariu de exercitiu tipic pentru armata si acuzand falsificarea de probe.
In total, 365 de ofiteri in activitate sau in retragere, printre care mai multi fost sefi de armata si de corp de armata, sunt anchetati din decembrie 2010 pentru participare la complot. Acest proces ataca frontal o armata intangibila pana in prezent, gardianul autoproclamat al laicitatii intr-o tara majoritar musulmana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *