Armata SUA, ingrijorata de provocarea armatei chineze

, , ,
 

Chengdu J-20, speranta strategica a Chinei

Chengdu J-20, speranta strategica a Chinei

Testarea avionului invizibil J 20 chiar in timp ce secretarul american al Apararii se afla in Beijing este considerata de oficialii militari americani drept o demonstratie de forta din partea Chinei. Secretarul american al apararii, Robert Gates, s-a aflat la Beijing timp de mai multe zile la invitatia presedintelui Hu Jintao. Testarea avionului invizibil J 20 chiar in timp ce secretarul american al apararii se afla in Beijing este considerata de oficialii militari americani drept o demonstratie de forta din partea Chinei. Ea ridica intrebari despre gradul de control civil asupra armatei chineze intrucat se pare ca presedintele chinez si ceilalti lideri civili nu au stiut ca testul a avut loc cu numai cateva ore inainte de a-l primi pe secretarul american al apararii. “Este clar ca liderii civili nu au stiut”, a declarat un oficial american reporterilor care l-au insotit pe Robert Gates in China, transmite RRA.

Ingrijorari crescande

Seful de la Pentagon a subliniat ingrijorarile crescande ale americanilor privind faptul ca armata chineza actioneaza cateodata independent fata de conducerea politica de la Beijing. Oficialii americani ai apararii spun ca nu cunosc intentiile reale ale fortelor armate chineze. Programul de constructie a avionului invizibil J 20, cu facilitati care includ, echiparea cu rachete, alimentarea in aer, autonomie de zbor mult dincolo de granitele Chinei, a fost tinut mult timp in secret de catre chinezi.
Oficialii americani spun ca au privit testul drept un act provocator al armatei chineze dar ca nu sunt siguri cui a fost menita demonstratia: secretarului apararii Robert Gates sau presedintelui Hu insusi ori amandurora. Unii oficiali americani au facut chiar speculatii cum ca testul a fost menit in parte drept un act de sfidare la adresa presedintelui chinez care a ordonat armatei chineze sa incerce sa relaxeze relatiile de ani de zile tensionate cu Pentagonul. Analistii spun ca nu este o surpriza ca Hu Jintao nu a fost informat in legatura cu testul pentru ca armata chineza isi stabileste adesea propria agenda a operatiunilor zilnice fara a cere aprobarea politica.

Dreptul la armata

Seful Marilor State Majore Reunite, amiralul Mike Mullen a aratat ca Beijingul “are tot dreptul sa aiba armata pe care si-o doreste. Ceea ce nu inteleg este de ce unele din aceste capacitati par sa fie indreptate in mod foarte specific asupra SUA”, a adaugat amiralul Mullen.
La randul sau, Robert Gates a incercat sa minimalizeze demonstratia armatei chineze, intrebandu-se cat de invizibil pe radare este cu adevarat avionul de lupta J 20. Afirmand ca “discutiile au fost foarte productive” el a insistat, totusi, in fata reporterilor ca Pentagonul a crescut investitiile intr-o serie de armamente, avioane de lupta si tehnologie ca raspuns la noua inarmare a Chinei si la alte aspecte privind consolidarea militara chineza in Pacific. Secretarul american al Apararii a mai declarat ca Beijingul ia serios in considerare propunerea lui privind stabilirea unui cadru mai durabil pentru convorbiri militare, dupa un an de relatii tensionate intre cele doua armate, an in care China s-a retras din convorbirile militare in urma vinzarii de arme in valoare de 6.4 miliarde de dolari de catre SUA Taiwanului.

Asigurari chineze

Ministrul chinez al apărării, Liang Guanglie, a declarat recent la Beijing, că dezvoltarea forţelor militare ale Chinei corespunde cererii de menţinere a suveranităţii şi securităţii de stat. El şi-a exprimat speranţa că alte ţări vor trata şi evalua corect dezvoltarea forţelor militare chineze, scrie presa chineză. În cadrul unei conferiţe de presă organizată după convorbirile purtate cu omologul său american, Robert Gates, Liang a spus că odată cu creşterea puterii şi economiei chineze, forţele militare chineze au înregistat într-adevăr un proces de dezvoltare. “Noi am cercetat şi fabricat nişte arme necesare securităţii proprii. Comparativ cu ţările dezvoltate, dezvoltarea armelor chineze are un mare decalaj”, a spus Liang. Demnitarul chinez a arătat că problemele de securitate cu care se confruntă China sunt de neignorat. Dezvoltarea unor arme nu vizează nici o ţară şi nu ameninţă nici o ţară.

Zbor inaugural

Primul bombardier chinez invizibil pe radar a efectuat un zbor inaugural, confirmând astfel progresele rapide înregistrate în proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate marţi de presa oficială, relatează presa internaţională. Fotografii ale avionului J-20, care survolează provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, au fost publicate inclusiv de agenţia Xinhua (China Nouă). Avionul a efectuat un zbor de aproximativ 15 minute, după care a aterizat fără probleme. Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, fără să confirme explicit programul de bombardier chinez invizibil pe radar, a apreciat marţi că este “normal” ca China să îşi modernizeze armata. “Dezvoltarea de către China a armelor şi materialului său militar se fondează numai pe necesitatea de a se apăra, de a-şi păstra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială. Acest lucru nu vizează nicio ţară sau ţintă în mod special”, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, citata de RRA. Acest model este considerat un răspuns chinez la avionul de vânătoare invizibil pe radar F-22A Raptor al forţelor aeriene americane. Statele Unite sunt în prezent singura ţară din lume care au bombardiere invizibile pe radare funcţional.

Avantaje financiare

Conform expertilor militari, citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS, Federatia Rusa, India si China au avantajul unor costuri mai mici pentru fabricarea avioanelor hightech, chiar cu 50% profit. Aceasta inseamna reducerea sanselor occidentalilor de a-si exporta propriile modele pe pietele din Asia de Sud-Est, Orinetul Mijlociu si America Latina. Despre caracteristicile tehnice ale avionului chinez J-20 Black Eagle, care ar urma sa intre in exploatare in 2018, nu exista decat informatii vagi, ca ar masura 23 de metri in lungime (mai mult decat modelele de varf americane, F-22 si F-35 Joint Strike Fighter) si ca pe santierele Chengdu Aircraft s-ar produce pentru inceput aproximativ 300 de bucati.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *