Armata rusa se doteaza cu siteme de bruiere anti-drone

de | mai 29, 2013 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fortele aeriene al Rusiei au primit in dotare un sistem de razboi electronic capabil sa deconecteze punctual radarele inamice si sistemele de control ale radarelor, fara sa bruieze insa propriile sale comunicatii, scrie in editia sa de miercuri cotidianul Izvestia. Testele la noul sistem de bruiaj, denumit Porubscik, s-au incheiat la inceputul lunii mai la […]

drone dsma3Fortele aeriene al Rusiei au primit in dotare un sistem de razboi electronic capabil sa deconecteze punctual radarele inamice si sistemele de control ale radarelor, fara sa bruieze insa propriile sale comunicatii, scrie in editia sa de miercuri cotidianul Izvestia. Testele la noul sistem de bruiaj, denumit Porubscik, s-au incheiat la inceputul lunii mai la Institutul de cercetari Gromov din Jukovski, in regiunea Moscovei. Sistemele de bruiaj anterioare blocau toate sistemele electronice, inamice si prietene. Acum, cu noul sistem Porubscik, pot fi ”debransate” tinte precise. Noul sistem rus de bruiaj ar urma sa fie eficient impotriva sistemului american de detectie si comanda aeropurtat AWACS, rachetele sol-aer din clasa Patriot, si va permite blocarea controlului dronelor activ utilizate de catre tarile NATO. ”Noul sistem detecteaza comunicatii fara fir sau raze radar in regim pasiv, fara ca el insusi sa emita ceva, analizeaza frecventa canalelor si emite un bruiaj punctual activ sau pasiv. Printre altele, semnalul este blocat intr-o anumita directie pe o anumita frecventa, fara sa afecteze alte surse”, a declarat unul dintre participantii la teste. in absenta unor avioane moderne care sa beneficieze de o lunga autonomie de zbor, noul sistem de bruiaj a fost instalat pe un vechi aparat Il-22, construit in 1979. Aparatul a fost integral repus in functiune la Uzina Miasnitev si dotat cu echipamente speciale, inclusiv cu antene laterale si transmitatori tractati care se misca in zbor pe mai multe sute de metri. O sursa din Ministerul rus al Apararii a explicat ca, din cauza vechimii avionului Il-22, Comandamentul armatei aerului insista asupra instalarii noului sistem de bruiaj pe un alt aparat, dar nu este disponibil nici un avion care sa aiba performantele necesare: viteza si autonomie de zbor.

Teste preliminare

La ora actuala, avionul echipat cu noul sistem de bruiaj este in teste la uzina si va fi dat in serviciu pana la sfarsitul acestui an. Armata rusa a aerului ar urma sa primeasca cinci avioane de acest tip.  ”Cu toate ca va fi modernizat, Il-22 va fi retras din serviciu in decurs de 10 ani, dupa care noul sistem de bruiaj va trebui sa fie instalat pe un alt mijloc de transport”, a declarat o sursa din cadrul Armatei ruse a aerului. Potrivit sursei, vor fi necesare modificari semnificative la nivel de fuselaj si electronic pentru a instala pe aparat noul sistem de bruiaj. ”Trebuie sa fie incorporate antene, trebuie modificat sistemul de alimentare, instalate canale suplimentare pentru cabluri, trapele de serviciu etc. Sistemul de bruiaj trebuie instalat in asa fel incat sa nu interfereze cu echipamentele aparatului”, a explicat sursa. Potrivit declaratiilor lui Dmitri Kornev, redactor-sef al site-ului Military Russia, sistemul de bruiaj Porubscik este foarte necesar in razboaiele moderne. ”Armele celor mai mari armate din lume dispun in prezent de sisteme electronice complexe, inclusiv de drone. Prin urmare, sistemele de bruiaj punctual vor deveni o arma foarte puternica”, a explicat Kornev. Lucrarile la noul sistem de bruiaj au inceput in 2009, dupa semnarea unui contract intre Ministerul Apararii si Uzina Miasnitev. Instalarea echipamentelor pe un avion Il-22 a inceput in 2010. Primele zboruri ale aparatului modificat au avut loc in 2012. Sistemul a costat peste 5 milioane de euro.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *